Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Невиждан успех на воините скиори

[post-views]

Калин Стойчев

Впечатляващ успех постигнаха до момента българските състезатели на Световното военно първенство по ски по линия на Международния съвет за военен спорт (CISM). Шампионатът се провежда от понеделник до 28 март 2015 г. в гр. Боден, Швеция. В първите два дни на шампионата асът на световното ски-ориентиране Станимир Беломъжев се нареди трети на 10 километровата дистанция, а в биатлона медал грабна и Красимир Анев. Бронз прибави към актива ни и Веселин Цинзов в бягането на 15 километра.
В състава на отбора са многократният шампион на Българската армия в ски-ориентирането подполковник Пейо Дончев от военно формирование 26030 – Безмер, трикратният европейски шампион в ски-ориентирането Станимир Беломъжев от военно формирование 22980 – София, сребърният медалист от Европейското първенство по биатлон 2015 – редник Красимир Анев – военно формирование 22980 – София, и държавният шампион в ски-бягането – редник Веселин Цинзов – военно формирование 22980 – София.
Станимир Беломъжев грабна бронзов медал на 53–ото световно военно първенство по ски след отлично състезание. Беломъжев даде време от 45,13 минути в дисциплината 10 километра ски-ориентиране. Другият наш представител – подполковник Пейо Дончев, беше дисквалифициран въпреки доброто му представяне. Причината – техническа грешка на апаратурата и неотчитане на точка при един от контролните пунктове по трасето. Въпреки това от българския щаб са много доволни от този старт, който се проведе при изключително тежки метеорологични условия – температура от -10 градуса, със силен страничен вятър и заледено трасе.
Златото в дисциплината спечели представителят на домакините Ерик Бломгрен. Среброто остана за Едуарт Креников от Русия. 
Красимир Анев пък завоюва бронз в спринта на 7,5 км. Българинът сбърка по един път при двете си посещения на рубежа и завърши на трета позиция с пасив от +32.0 секунди. Победител стана Симон Фуркад от Франция, който допусна една грешка в стрелбата. Сребърното отличие е за Бени Вегер от Швейцария, който завъртя две наказателни обиколки.   В шампионата участва и ветеранът от норвежкия отбор Фроде Андрeсен. Бившата легенда на биатлона сбърка три пъти и се нареди на 24-а позиция в крайното класиране.
Веселин Цинзов спечели отново бронз за България в спринта на 15 километра. Той спря хронометрите на 33,28 минути. Преди него финишираха само Мартин Якс от Чехия и руснакът Петър Седов. Другият ни представител в този старт Красимир Анев остана 19-и.
Толкова добро представяне на български воени състезатели в зимните дисциплини страната ни не е имала никога досега, откакто съществува надпреварата. Българският отбор приключи участието си на 53-ото световно военно първенство по ски с 3 бронзови медала в конкуренцията на над 250 състезатели от 20 страни. 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани