Информационен център на Министерство на oтбраната

Кабинетът сезира ЕК заради новия гръцки данък

текст Милена Бояджиева

Министърът на финансите Владислав Горанов сезира Европейската комисия заради въведения от Гърция данък от 26% за сделки между гръцки фирми и компании ,  регистрирани в България, Кипър и Ирландия. Писмото му е адресирано до еврокомисаря по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси.
Министър Горанов изразява силното си безпокойство, че новите данъчни разпоредби на Атина са несъвместими с правото на Европейския съюз и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз. Той посочва, че въвеждането на данъчно облагане с 26% , е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка.
Министерството на финансите очаква негативен ефект и за българските банки с гръцка собственост, тъй като всяка трансакция от българските дружества към гръцките собственици ще се облага с 26% данък. Прогнозира се намаляване и на инвестиционната активност.
Допускането на подобна практика от една държава членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността, пише още финансовият министър. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top