Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кабинетът сезира ЕК заради новия гръцки данък

[post-views]

текст Милена Бояджиева

Министърът на финансите Владислав Горанов сезира Европейската комисия заради въведения от Гърция данък от 26% за сделки между гръцки фирми и компании ,  регистрирани в България, Кипър и Ирландия. Писмото му е адресирано до еврокомисаря по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси.
Министър Горанов изразява силното си безпокойство, че новите данъчни разпоредби на Атина са несъвместими с правото на Европейския съюз и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз. Той посочва, че въвеждането на данъчно облагане с 26% , е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка.
Министерството на финансите очаква негативен ефект и за българските банки с гръцка собственост, тъй като всяка трансакция от българските дружества към гръцките собственици ще се облага с 26% данък. Прогнозира се намаляване и на инвестиционната активност.
Допускането на подобна практика от една държава членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността, пише още финансовият министър. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани