Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разгорещен дебат в гръцкия парламент

[post-views]

Текст Красимир Белчев

Гръцкият парламент се превърна в арена на разгорещен словесен сблъсък между управляващи и опозиция, ден след като международните кредитори поставиха под въпрос списъкът с реформи на Атина в замяна на отпускането на финансова помощ. Премиерът на страната Алексис Ципрас заяви пред депутатите, че е готов на компромис с европейските си партньори, но няма да се откаже да се бори за облекчаване на условията за удължаването на заема. Той допълни, че трябва да се започне открита дискусия за преструктурирането на дълга, защото без подобни действия, той няма да можем да бъде изплатен. Ципрас призова опозицията да го подкрепи в усилията му да предоговори условията за отпускането на спасителна помощ, без която страната може до седмица да изпадне в несъстоятелност.
Лидерът на опозицията и бивш премиер Андонис Самарас заяви, че е готов да подкрепи Ципрас, но само, ако се действа отговорно.
Кредиторите на Гърция са единодушни, че Ципрас трябва да се откаже от част от предизборните си обещания, а именно да отмени изцяло мерките на бюджетни съкращения. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани