Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще има минимална възраст за пенсиониране на военнослужещите

[post-views]

Репортер Таня Димитрова
Оператор Емилиян Динов

Вариантът за пенсиониране на хората в сектор „Сигурност” задължително ще включва минимална възраст, с разграничение на условията на труд, без да се ощетяват социалните придобивки на военнослужещите. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при представяне на пенсионната реформа. Той разкри най-одобрявания от него възможен вариант за пенсиониране за служителите от сферата на сигурността и отбраната, а именно всяка година коефициента, с който се измерва тежестта на година трудов стаж, да започне да се увеличава до достигане на 1,5%.
Какво предлага кабинетът, извън сектор „ Сигурност”: 65 години пенсионна възраст през 2037-ма и плавен растеж на осигурителните вноски и на осигурителния стаж, докато стигне 40 години за мъжете и 37 за жените.
Предвижда се още изборът между частен пенсионен фонд и държавно осигуряване да бъде многократен, а не както е в приетите и замразени промени – веднъж в живота.
Основната цел на пенсионната реформа е увеличаване на пенсиите. Предложено е от 2019 година увеличението на тавана на пенсиите да е от 35 на 40% с тенденция то да продължава, сравнено с максималния осигурителен доход.
Променените условия за пенсиониране ще бъдат обсъдени на Тристранка и в НС, като по време на дебата в парламента може документът да претърпи корекции, допълни премиерът Бойко Борисов. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани