Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Награди за воините, спасявали населението

[post-views]

Президентът Росен Плевнелиев удостои с Почетния знак на държавния глава поделения на Българската армия. Наградите бяха връчени на тържествена церемония заради значимия принос на личния състав на формированията преодоляването на последиците от природните бедствия и оказване на помощ на населението в Южна България през март.
Президентът удостои с почетния знак 24-а авиобаза – Крумово, Многопрофилната болница за активно лечение-Пловдив от състава на ВМА – София и 101-ви алпийски батальон – Смолян. Отличията получиха командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Петьо Мирчев, директорът на ВМА МБАЛ-Пловдив полковник д-р Ангел Пеев и подполковник Димитър Кацаров, командир на батальона в Смолян.
Въоръжените сили се ползват с доверието на обществото, когато е трудно, народът разчита на армията си и армията застава на страната на народа, заяви президентът. Вие рискувахте здравето и дори живота си, притекохте се на помощ на бедстващото население, с вашите навременни, точни и ефективни действия спомогнахте за преодоляване на последствията от стихийното бедствие, изтъкна той.
От името на наградените бригаден генерал Мирчев каза, че воините не ще пожалят сили за достойното изпълнение на поставените задачи в трите мисии на ВС.
Общо 38 души – военнослужещи и цивилен лекар, бяха наградени на церемония в МО от министъра на отбраната Николай Ненчев за участието им в спасителните операции в Родопите при снеговалежите през март. Грамоти и парични награди получиха екипажите на хеликоптерите „Кугър“ от 24-а авиобаза, 14 военнослужещи от батальона в Смолян и от Военната болница в Пловдив.
Рискувахте живота си в тежките метеорологични условия, но не се поколебахте нито за секунда да участвате активно във всеки един момент, в който това беше необходимо, каза министър Ненчев. Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов заяви, че само за година армията е участвала в 167 спасителни операции. Включили са се повече от 1700 души с над 440 единици техника. Зад тези сухи факти стоят хората – високо мотивирани, хора с чест, с достойнство, с висока подготовка, изтъкна генерал-майор Попов.
Подполковник Кацаров подари на министър Ненчев дървено пано, направено от едно от стотиците паднали дървета, които бяха отстранени от военнослужещите за проправянето на пътищата. На паното е изобразен изглед на едно от родопските села, в което военнослужещите оказаха помощ на местното население.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани