Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

boriana_radeva
Боряна Радева
Третият краен срок за последните осем месеца изтече във вторник без преговарящите да постигнат споразумение за иранската ядрена програма (стр. 21). Този път преговорите продължават и след официалния им край. На финалната права останаха само Джон Кери и Франк-Валтер Щайнмайер. 
Този път американците искат непременно да постигнат споразумение с Иран. Толкова много, че президентът Обама докара миналия месец нещата до пряка конфронтация с израелския премиер Бенямин Нетаняху. 
Ако Иран получи възможност да обогатява уран и ядрените й централи бъдат признати, Техеран официално ще стане част от един високотехнологичен клуб. Това ще е своеобразно признание за страната, чиито ядрени постижения се дължат на собствен академичен потенциал. 
На това се противопоставя не само Израел заради отказа на Иран да признае еврейската държава. Противопоставя се и Саудитска Арабия – тя се конфронтира с Иран на религиозен принцип, като водешият сред сунитите Рияд не желае да допусне нарастващото влияние на важния за шиитите Техеран. Наскоро дори се заговори, че Саудитска Арабия ще си купува ядрено оръжие от Южна Корея и така ще стане част от ядрения клуб. Само че едно е централа, друго е оръжие, а и Рияд го прави с петродолари, не със собствен потенциал. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани