Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сред слова и дим рота навърши 80 години

[post-views]

Андрей Рангелов

qhbz_djipСред тържествени слова, награди за отличилите се и демонстрации на димна завеса и радиационно разузнаване,ротата за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) в Горна Оряховица навърши 80 години. 

Единственото по рода си

формирование в Северна България, определяно като „люлката на химическите войски“, е част от 38-и батальон за ЯХБЗ и Е в Мусачево. С тържествен строй, военна духова музика и думи на похвала и благодарност към личния състав празникът беше отбелязан на плаца на формированието. Сред присъстващите бяха офицери от Министерството на отбраната и Сухопътните войски, ветерани.
Формированието е създадено със заповед на министъра на войната на 30 март 1935 г. като общовойскова химическа рота в София. През следващите десетилетия се мести в Брезник, Пазарджик, Карлово, докато се установи в Горна Оряховица. Като структура формированието е било последователно рота, дружина, батальон, полк за химическа защита, полк за ЯХБЗ и Е, батальон за ЯХБЗ и Е, до сегашния си състав – отново рота.
qhbz_kamionТова е формирование, което е изградено 

на един почти гол терен

за да стигне дотам да се утвърди и да заеме достойно място в структурата на БА, каза в приветствието си началникът на сектор „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗ и Е“ в Сухопътните войски полковник Васко Михайлов. Преди малко повече от 30 години постъпих тук на служба, допълни той и пожела на воините да умножават постиженията на предшествениците си.
Не щадите сили и енергия както в класните занятия, така и на полигоните, за да поддържате вашето ниво на подготовка, благодаря на всички вас за достойнството, професионализмът и отдадеността при изпълнението на всекидневните задачи, заяви пред строя командирът на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е подполковник Анатолий Димитров. За мен е чест да съм ваш командир, каза офицерът и допълни, че е започнал службата си в това поделение преди 18 години.
qhbz_pokaznoОт създаването си и през десетилетията формированието се е крепяло на 

личностния си потенциал

със сплотеност, отговорност и сериозно отношение на хората към службата и задачите, които изпълняват, изтъкна командирът на ротата капитан Димитър Янков. А полковникът от запаса инж. Стойко Стойков, който е бил командир на поделението от 1973 до 1979 г., разказа за създаването на материалната база на формированието в Горна Оряховица. Беше време на изграждане на учебен и казармен корпус, паркове, бензиностанция, басейн, киносалон, като в същото време се водеше учебен процес, личният състав участваше в тактически учения, а също и в спасителни действия при бедствия и аварии, напомни ветеранът. Прозвучаха поздравителни адреси, а на изявените военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди.
Екип със специализирана машина демонстрира разузнаване на контейнер с 

радиоактивни вещества

а две авторазливни станции показаха как се прави дезактивация. Единственият в БА термодимов автомобил избълва бял пушек, представяйки създаването на димна завеса. В специално оборудвани кътове присъстващите разгледаха експонираното въоръжение, защитното облекло и транспортната техника на формированието.

dimitar_qnkovКомандирът на ротата капитан Димитър Янков: Хората действат сплотено

– Капитан Янков, тежи ли 80-годишната възраст на формированието, или службата се носи леко?
– За човек това е достолепна възраст. Но за едно формирование тя е знак за традициите, които то е наследило като опит, знания и умения от своите предшественици. Дано този състав в момента предаде същото на своите наследници.

– Като командир с какво най-много се гордеете?
– Гордеем се, че формированието запази способностите си, запази военния интелект на този състав, който не се създава за ден, два. Това са знания и умения, трупани много години в специфична област. Съставът е сравнително постоянен, устойчив. Хората действат сплотено. Имат необходимите знания и умения да изпълняват задачи както във военната сфера, така и в помощ на населението.

– Какви са достиженията на ротата от последните години?
– За последните години формированието води заповяданата подготовка. Основните задачи са по поддържане на способностите за отбрана. Имаме и три формирования за оказване помощ на населението при различни аварийни ситуации. Става дума за действие при авария в АЕЦ, за оказване на помощ при пожари и за реагиране при крупни промишлени аварии. Тези формирования са и единствени в Северна България по отношение на химическата експертиза. Като цяло формированието ни поддържа постоянна готовност, ако се създадат такива аварийни ситуации, да бъдем в помощ на военната и гражданската власт.

– А какви са предизвикателствата пред формированието?
– Основните предизвикателства са свързани с това да запазим устойчивостта на формированието като техническа част, поддръжка на машините и оборудването, което е предимно руско, в състояние да може да изпълнява задачи. Правим това с надеждата за придобиване в бъдеще на техника с по-големи възможности. Повишаваме подготовката на личния състав – както теоретичната, така и практическата, чрез участие в полевите занятия, които предстоят през годината.

– Очаква ли се замяна на старата техника с нова?
– Доколкото знам, има намерение за подмяна на техниката. През годините е доказано, че обновяването на техниката няма алтернатива. Но дали това е подплатено с финансов ресурс, е въпрос на по-високостоящите. Нашата задача като формирование е ясна. Това, с което разполагаме, и с личния състав, който е назначен, да поддържаме способности. Към момента мога най-откровено и отговорно да заявя, че тези способности, които се изискват от нас, ги поддържаме с тази техника. А по-нататъшно придобиване и усъвършенстване на материалната част – да, това нещо ще трябва да се извърши. Оценката ще е на новия преглед на структурата на Въоръжените сили.

– Назначавате ли нови военнослужещи, идват ли млади хора в строя?
– Интересът към заемане на вакантни длъжности във формированието е много голям. Потенциалът на този регион е огромен за набиране на военнослужещи, тъй като е район, който е по-слабо развит в сравнение с други части на България.

– Какви са препоръките Ви към вашите подчинени по отношение на носенето на службата?
– Трудности винаги има. Те са от различно естество. Въпросът е дали хората искат да работят в тази професия. Ако искаш да я работиш, имаш достатъчно начини и основания това да се получи.

фото Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани