Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

91-ви батальон стана на 15 години

[post-views]

Цончо Драгански

kamion_voenni
Инженерни специалисти на полево обучение.
На 1 април 2000 г. в Пловдив бе създаден 91-ви позиционен полк. Той наследи част от района на закрито строително формирование, а за негов първи командир бе назначен полковник Вартерес Кочиян. Само след два дни започна окомплектоването с личен състав. В съкратени срокове бяха възстановени материалната база и сградният фонд, получена бе техника от формирования от цялата страна. На чисто се написаха 

първите страници от историята

на полка…
Нямаше много време за организационно изграждане. Всичко се правеше, както се казва – в движение.  Още през следващата година взвод от 30 военнослужещи с 15 броя инженерна и автомобилна техника участва в „Крайъгълен камък 2001“. Това бе първото учение на Инженерните оперативни сили, придадени към структурата на многонационалната бригада „Югоизточна Европа“. То се проведе от 2 април до 31 юли в Албания, като през този период бе построен път с дължина 2,8 километра. 
През юни и юли 2002 г. полкът бе домакин на второто учение на Инженерните оперативни сили 

„Крайъгълен камък 2002“

Имаше и подготвителен  период, през който в базовия лагер (района на формированието) бяха вложени значителни сили и средства, за да бъдат осигурени изискващите се по стандартите на НАТО необходими битови условия за настаняване на военнослужещите от страните участнички –  Албания, България, Гърция, Македония, Румъния, Турция и САЩ. По време на учението бе ремонтиран съществуващ мост при с. Огняново, построен бе нов железобетонен мост при с. Синитево и ремонтиран дом „Ана Гиздова“ в Брацигово за деца, лишени от родителски грижи.
След това последваха и други учения, в които българските военнослужещи се представиха достойно. През 2005 г. в

операция „Феникс“

те заслужиха признание при ликвидирането  на последствията от наводненията през лятото. В тази проява участваха не само модули, но и цялото формирование. В град Костенец инженерните специалисти  разчистиха коритото и възстановиха нормалния отток на река Марица на четири застрашени участъка. Разчистена бе река Яденица в Голямо Белово и отделни участъци в град Белово. Изградена бе защитна дига в с. Оризари и направени временни пътища… 
От 1 юни 2008 г. полкът бе редуциран в батальон с увеличение на личния състав и стана част от 55-и инженерен полк (дотогава бригада) в Белене. Сега командир на полка е полковник Росен Арабаджиев.

voenni_masa
Обсъждане на предстоящите учебни занятия
/отляво надясно/ изпълняващият длъжността началник-щаб на батальона капитан Радостин Тенев, заместник-командирът майор Пламен Минчев и заместник-командирът по логистичното осигуряване майор Данаил Стоицев.
Задачите през годините се увеличаваха. Не може, пък и не е необходимо, да се изброят всички учения, мисии, операции и сертификации, в които са участвали военнослужещи от инженерното формирование.
Но трябва да се спомене операцията

„Съвместни усилия“

В нея бе ангажиран близо 90 процента от личния състав на батальона. А останалите се занимаваха с охраната на района, основно поета от жените военнослужещи.
Целите, които си бяхме поставили при моето идване преди близо 5 години, са постигнати 100 процента, заяви сегашният командир на 91-ви инженерен батальон подполковник Йордан Йорданов. Убедих се, че няма неможещи хора, има незнаещи. Но когато покажеш на незнаещия нещо как трябва да се направи, той става можещ. И  военнослужещите демонстрираха порасналите си умения по време на сертификациите, на ученията и най-вече при операцията „Съвместни усилия“. Всеки един войник, сержант и офицер показа какво може и какво е научил през годините. Лично аз съм удовлетворен от това, което видях. Убедих се, че когато на хората им се обясни какво се иска от тях и как да го постигнат, те го правят с желание, обобщи подполковник Йорданов.
Едно от модулните формирования на батальона – за унищожаване на невзривени боеприпаси, бе задействано два дни преди празника на 1 април.  То бе и първото, което отиде край с. Иганово и обезопаси достъпа на разследващите органи до мястото на скорошния инцидент. За отличното  изпълнение на задачата с бинокъл бе награден ръководителят на модула капитан Антон Делчев.
През годините инженерното формирование претърпя редица реорганизации. Но подполковник Йорданов е убеден, че батальонът ще го има и в бъдеще, защото през макар краткия си 15-годишен период е доказал, че има място в редовете на Българската армия. Той е в състава на 55-и инженерен полк, но наистина е разположен на стратегическо място и покрива почти цяла Южна България.

През годините от създаването си досега формированието е участвало в редица учения и операции. По-важните от тях са:

„Крайъгълен камък  2001“ –  в Албания
„Крайъгълен камък 2002“ –  в България  
„Крайъгълен камък  2003“  – в Румъния, 
„Аdriatic Phiblex 2004“ –  в Хърватия
“Allied Action 2005“ –  в Испания, 
„Спасител  2003“ –  в България 
„Спасител 2004“ –  в Латвия
„Спасител 2005“ –  в  Грузия 
“Седем звезди 2004“ – в Румъния
„Седем звезди 2005“ – в  Румъния
„Синият  Дунав 2005“ –  в Румъния
„Bulgarian Panter  2008“ –  в България
„Iel – Milu 2011“ – в Хърватия
„Пълдин 2009“ – в България
„Траен мир 2012“ – в България 
„Тримонциум 2014“ – в България
Операция „Феникс“ през 2005 г. –  в България
Операция „Горещо лято“ от 2008 до 2012  г. – в България
Операция „Съвместни усилия през 2013 и 2014 г. –  в България 

Най-ново

Виж още

Избрани