Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски траулер потъна в Охотско море

[post-views]

Боряна Радева

Руски траулер със 132-ма души на борда потъна във водите на Охотско море близо до полуостров Камчатка, съобщи Би Би Си.
В ход е спасителна операция, при която са намерени 63-ма души, а смъртта на 54 моряци е потвърдена. Все още в неизвестност са 15 души. Много от спасените страдат от хипотермия и при необходимост ще бъдат откарани в болница, съобщиха руските власти. Сред загиналите е и капитанът на риболовния кораб. 
Траулерът „Дальний восток“ излязъл в открито море в 6 часа и 30 минути местно време на 330 км западно от селището Крутогоровский. Мястото на катастрофата е отдалечено на около 300 км от Магадан. На борда е имало 78 моряци руски граждани, 42-ма от Мианмар, както и граждани на Вануату, Латвия и Украйна. 
Капитанът на един от 26-те спасителни кораба, които участват в операцията, съобщи, че при излизането на траулера в морето времето е било лошо, имало е сняг, вятър и триметрови вълни, а  температурата на водата е била близка до тази на замръзването. Експерти заявиха, че при подобни условия човек може да оцелее във водата не повече от 20 минути. Ето защо практически няма възможност издирваните 15 души да са живи.
Представителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин заяви, цитиран от ТАСС, че основната версия за инцидента е свързана с проникване на вода в машинното отделение след сблъсък с дрейфуващ лед. Но високопоставен представител на Камчатка, цитиран от агенцията, заяви, че по време на потъването корабът вече бил пуснал 100-тонен трал. Според него възможно е да са нарушени препоръките за безопасност и да са надвишени ограниченията за товароносимост. Корабът е потънал толкова бързо – за 16 минути, че на борда му не са имали време да изпратят сигнал за тревога, съобщиха руски медии. Изчезналите 15 души вероятно са се намирали в трюма на кораба при потъването на машината. 
На мястото работят близо 1500 спасители, медици и криминалисти, привлечени са 26 морски съда, 32 единици техника.

Най-ново

Единична публикация

Избрани