Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Три номинации за “А`Аскеер” 2015

[post-views]

Лъчезар Лозанов

В сцена-клуб „МаксиМ“ бяха обявени трите номинации за наградата „А`Аскеер“ 2015 г. присъждана от едноименната фондация.Отличието се връчва в Театър „Българска армия“ на 24 май. Начинът на избор и работата на журито бе представено от двама нейни членове – доц. д-р Пламен Дойнов – литературен критик, и  Никола Вандов – театровед, отговорен редактор на Библиотека „Аскеер“. Милен Миланов – председател на Фондация  „А`Аскеер“ представи обширен анализ на извършената работа от журито. 
Наградата „Аскеер“ за съвременна българска драматургия тази година се присъжда за 11-и път. Журито е от известни наши културолози, режисьори, писатели драматурзи и театроведи. В гласуването не участваха членовете му, които си оспорват отличието – Елин Рахнев и професорите Иван Добчев и д.ф.н. Кирил Топалов. В конкурса участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена от 1 април м.г. до 31 март 2015 г. От 31 текста, 10 се отличават с качества и със стойност, за да бъдат предложени за награда.
Предишните 3 години заглавията на нови български пиеси рязко нараснаха. Така е и този сезон. Три от пиесите са на „новопосветени“ автори. 23 заглавия са поставени в столицата, 6 са копродукции, 8 от пиесите са реализирани в извънстолични театри, а 2 от тях са поставени в чужбина. „46 крачки“ от Орлин Дяков освен в Гюргево има и българска премиера. 1/5 от постановките са на частни лица и формации като независими проекти. През миналия награден период 7  театъра  поставиха на сцената си нови български заглавия, сега театрите са 14. Пет от заглавията са в съавторство на двама и повече автори.
Номинациите за Съвременна българска драматургия „АСКЕЕР 2015“:
1. „Мадам Мишима“, Монодрама от Елена Алексиева (Копродукция на Сдружение „Артсензориум“ и Театър „София“, постановка Калин Ангелов, 9.11. 2014 г.)
2. „Семеен албум“ от Малин Кръстев (Младежки театър „Николай Бинев“, постановка Малин Кръстев, 21. 12. 2014 г.)
3. „За теб“ от Яна Борисова (Продуцентска къща „СМУТ“, постановка Петър Кауков, 5.12. 2014 г.  в „Открита сцена“ – София)
Фондацията подготвя публикуването на поредната книга от Библиотека за съвременна българска драматургия „Аскеер“, учредена през 2005 г.. Отделните томове съдържат не само номинираните пиеси, но и студии на творчески личности от журито, оценяващи драматургичната продукция в контекста на българския и европейския културен и исторически процес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани