Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финансовият недоимък в БА носи риск за военнослужещите

[post-views]

Репортер Мария Гуцева
Оператор Емилиян Динов

Българската армия е в състояние да изпълнява своите отговорности и задачи, но с риск за военнослужещите. Това е основният извод в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 година според народния представител от БСП Лява България Ангел Найденов. Според депутата заплахата е в резултат на постоянния финансов недоимък, който не позволява да бъдат осигурени необходимото въоръжение и бойна техника. Найденов заяви, че самото съдържание на доклада буди тревога с констатациите за продължаваща ерозия на отбранителните способности и за критично състояние в резултат на постоянен финансов недостиг. 
Бившият министър на отбраната посочи, че точно финансовият недоимък се превръща и в основен аргумент при оценките на отбранителните способности, на въоръжението и техниката и при въпросите за социалния статус на военнослужещите. Малкото средства се отразяват и на всички ангажименти, които трябва да се изпълняват в рамките на отделните програми на Министерство на отбраната.
Найденов припомни, че бюджетът за отбрана тази година е намален с близо 90 милиона лева, което е в разрез с ангажиментите поети в Уелс, той да се увеличава до достигането на 2 процента от брутния вътрешен продукт. Депутатът припомни и ангажиментите, които страната ни има пред партньорите от НАТО и на които те разчитат. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани