Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кения е в тридневен траур след нападението срещу университета Гариса

[post-views]

Текст Красимир Белчев

В Кения започна тридневният траур в памет на загиналите при терористичната атака срещу университета Гариса. Четири дни след нападението едва 54 от общо 148-те убити са идентифицирани. По голямата част от жертвите са студенти. При атаката бяха ранени други 79 души. Властите в африканската страна продължават да издирват организатора на нападението като основният заподозрян е лидерът на сомалийската терористична организация Ал Шабаб. Кенийското правителство обяви парична награда за информация, която може да доведе до залавянето на Мохамед Мохамуд.
През уикенда следователите съобщиха че един от четиримата нападатели, които участваха в нападението, насочено срещу студентите християни в университета е син на местен политик. Остават в сила и драконовските мерки за сигурност. Освен в университета в град Гариса, полицейското присъствие е засилено в почти всички правителствени или обществени сгради, сред които и църквите.
Траурът съвпадна с католическите великденски празници. И християнската и мюсюлманската общност осъди атаката, както и папа Франциск. Ал – Шабаб заяви, че това е тяхното отмъщение за участието на кенийската армия, която воюва срещу организацията като част от мисията на Африканския съюз в Сомалия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани