Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хуманитарна криза в Йемен

[post-views]

Текст Красимир Белчев

Жителите на йеменския град Аден изпитват остър недостиг на питейна вода и храна заради продължаващите боеве между правителствените сили и бунтовниците шиити Хуси. Повече от 500 души са загинали от началото на боевете за контрола над града, според доклад на ООН.
В същото време продължава водената от Саудитска арабия операция срещу бунтовниците Хуси, които контролират големи области в Йемен. Коалицията твърди, че контролира всички пристанища и въздушното пространство на Йемен, но изглежда усилията да се спре офанзивата на бунтовниците не дават резултат. Освен от въздуха саудитската армия обстрелва позициите на хусите и от морето. Очевидци твърдят, че край бреговете на град Аден има няколко чуждестранни бойни кораба. Градът е последната по-голяма база на международно признатия президент Рабу Мансур Хади, който потърси политическо убежище в Саудитска Арабия. Освен недостига на храни и питейна вода в много квартали на града няма ток от дни.
Междувременно от Червения кръст съобщиха, че са получили разрешение от Саудитска Арабия да започнат хуманитарна мисия в Йемен. От благотворителната организация обаче допълват, че заради продължаващите боеве първите доставки от храни, лекарства и други неща от първа необходимост ще бъдат отложени във времето. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани