Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020

[post-views]

„Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020” на  Министерството на отбраната е документ, който определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. и на нейна база ще се разработи „План за развитие на въоръжените сили 2020“.
В документа се анализира влошената среда на сигурност и нейното влияние върху развитието на отбранителните способности. Българският отговор на това е превъоръжаване.
Независимо, че все още липсват ясни индикации за появата на пряка конвенционална военна заплаха за територията на НАТО и по-конкретно България, налага се изводът, че е налице трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до източния и югоизточния флангове на НАТО. При провал на политическите усилия за разрешаване на кризата в Украйна и влошаване на обстановката в източна Европа е възможно да се прояви и непосредствена заплаха за територията на НАТО. В документа се припомня, че в отговор на влошената среда за сигурност НАТО увеличава числеността на силите си за бързо реагиране до 30 000 души. Създават се сили с много висока степен на готовност до размера на бригадно военно формирование и допълва системата за командване и управление с нови елементи. Силно се съкращава времето за тяхната готовност за действие. При запазване на тенденциите за нарастване на заплахите от асиметрични и хибридни действия в близост до територията или на територията на Алианса ще бъдат взети и нови адекватни мерки.
В тази връзка Република България има готовност за участие в Междинните сили на НАТО с много висока степен на готовност.
В програмата са посочени и основните инвестиционни проекти, свързани с превъоръжаване. За Сухопътни войски това е  „Изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади“. За ВВС – придобиването на нов тип боен самолет, на нови трикоординатни радари, автоматизирани системи за командване и управление. За Военноморските сили – модернизация на фрегати клас E-71 и придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб.
Документът предлага да се извършат промени в действащото законодателство, чрез които да се създадат условия за реинвестиране в отбраната, модернизация на отбранителните способности на въоръжените сили и изпълнението на международни договорености.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани