Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кабинетът даде зелена улица за Щаба на НАТО у нас

[post-views]

Правителството одобри разполагането на Щабен елемент за интегриране на сили на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIU) на територията на България, което да се реализира по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NATO Security Investment Program, NSIP), съобщиха от МС.
Предвижда се елементът да бъде за командване и управление на батальонно ниво, който да провежда подготовката на придадените му формирования, да подготвя и поддържа съоръжения и оборудване за отговор на военно-политическа криза. Основна задача на NFIU на територията на страната ще бъде при ескалиране на обстановката да осигури своевременното въвеждане и прегрупиране на войски и сили на Алианса. 
Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав на NFIU ще бъде многонационален, осигуряван на ротационен принцип. Финансирането на проектите ще бъде в рамките на средствата по Плана за действие за готовност, като ще се следват процедурите за неотложни изисквания по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.
С одобрение на решението България ще бъде в състояние да изпълни поетите военни ангажименти, произтичащи от пълноправното членство на страната в НАТО, с което ще бъдат повишени оперативните способности за гарантиране на националната   сигурност и интегриране към колективната отбрана.

(БА)

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани