Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Геополитиката – начин на употреба

[post-views]

rosica_coneva
Росица Цонева
Като стане дума за национална сигурност, в парламента всички стават геополитици. Гърмят призиви за единство и национална отговорност. Както и че темата е по-висока от всички ни.
Да, но само да дойде такава точка в дневния ред и дебатът излиза от добрия тон. Наддумването е като на площада и като за пред електората.
Зад тази популистка завеса един депутат се опита да подпомогне размислите в залата с предисторията на проектозакона за изграждане на български гарнизон с 55 военнослужещи, с който де-факто се модернизират комуникационните способности на Българската армия. И че разговорът е започнал още през 2009 г…
Но опонентите на ратификацията на Споразумението за поддържане на гарнизон (GSA) между България и Върховното командване на обединените сили в Европа призоваха да не слушаме какво мислят за нас в световните столици. Влезли сме в НАТО, но… ситуацията днес е друга. 
Ами, променена е. Тогава международното положение беше цвете в сравнение с днес. Сега никоя отделна държава – членка на НАТО, не може сама да гарантира териториалната си цялост, без колективната система за сигурност, дори по-богатите. А един Модул на КИС е не само изграждане на способности на Алианса, но и модернизация на собствената ни армия. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани