Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ivan_ibrishimov
Иван Ибришимов
Едно от първите неща, които малките еврейчета научават в училище е, че ако в математиката 2 плюс 2 винаги е равно на 4, то в живота не е точно така. Ако купуваш, може да е 3, но ако продаваш, е по-добре да е 5.
Днес и българските депутати имат сериозен проблем с цифрата 2. Два процента от брутния вътрешен продукт /БВП/ трябва да достигне военният бюджет през 2020 г. За целта през 2015 г. той трябваше да бъде 1,5% и за пет години би трябвало плавно да се повишава, за да достигне декларираните официално пред партньорите 2%. 
Би, но не би. В тригодишната бюджетна прогноза е записано, че ако тази година процентът е около 1,3, то през 2016 за отбрана ще бъдат заделени 1,19%, през 2017 – 1,16%, а през 2018 – 1,12%. Тенденцията е ясна.
Едновременно политици от всички цветове – и от управляващите, и от опозицията се тупат катадневно по гърдите и обещават България да изпълни лоялно ангажиментите си към Алианса. И така – до гласуването в пленарната зала. Актуализират се какви ли не бюджети на министерства и ведомства, военният не мърда. А после следват дежурните въпроси какво става с новите самолети, с техниката за сухопътните войски, с униформите дори. Двойкаджийски въпроси! Защото отговорът им се крие зад цифрата 2, уважаеми депутати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани