Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ципрас на среща с Путин в Москва

[post-views]

Боряна Радева

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е в Москва на двудневно посещение, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс. От Брюксел следят с безпокойство визитата и гледат на хода на гръцкия лидер като на опит да се разцепи общоевропейската позиция за санкции срещу Русия. 
Официално беше съобщено, че Путин и Ципрас ще обсъдят двустранните икономически отношения, както и санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Според РИА Новости двамата ще поговорят и за възможността за включване на Гърция към руско-турския газопровод „Турски поток“. Това ще позволи на Атина да осигури енергийната си сигурност и да получи добри дивиденти от транзита на синьо гориво към останалата част на Европа.
Москва се надява да получи подкрепа от някои държави, членки на ЕС, особено Унгария и Гърция, за облекчаването на наказателните мерки срещу Кремъл заради ролята му в конфликта в Източна Украйна. Атина пък се нуждае от някаква финансова подкрепа от Москва. Миналата седмица говорителят на Путин – Дмитрий Песков – обяви, че е прекалено рано да се говори за каквато и да е възможност Кремъл да предостави такава помощ за закъсалата Гърция. „Отношенията между Москва и Европейския съюз ще бъдат обсъдени в светлината на политиката на Брюксел за санкциите и на хладното отношение на Атина към въпросната политика“, обясни тогава Песков.
Гръцките власти твърдят, че няма да искат помощ от Москва, но правителството начело с лявата коалиция СИРИЗА така и не успя да сключи ясно споразумение с ЕС и МВФ за отпускане на жизнено необходимите средства. Пред руския вестник „Комерсант“ източници от гръцкото правителство казват, че срещата между Ципрас и Путин може да се превърне в „ново начало в отношенията между Русия и ЕС“. От Кремъл от своя страна коментираха, че Москва обмисля да предостави отстъпка от цената на газовите доставки за Гърция, както и на кредити, но срещу „насрещно движение – в частност придобиване на определени активи в Гърция“.
Макар че едва ли ще изтече информация какво ще договорят Путин и Ципрас, не е изключено да се окаже, че Атина разменя подкрепа срещу пари за закърпване на положението. Ходът на гръцкия премиер може да помогне и на продължаващите преговори с международните кредитори за новия транш от пакета за спасяване на гръцката икономика. Европа ще трябва да избере – по-меки условия за Гърция и продължаващ натиск срещу руската икономика, или спазване на принципното решение към Атина, но охлабване на санкциите срещу Кремъл. И в единия, и в другия случай Ципрас печели. 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани