Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Памет за героите от Драва

[post-views]

Владислав Прелезов

По повод 70 години от Дравската епопея, която обръща хода на военните действия, български ветерани – участници във Втората световна война, преминаха по бойните си пътища и отдадоха почит към загиналите си фронтови другари.
Три автобуса с общо 132 души от Съюза на ветераните от войните, военнопатриотични  и родолюбиви дружества, между които 42 ветерани, тръгнаха от София в сряда по бойните пътища на Първа българска армия, участвала в заключителната фаза на Втората световна война. Най-възрастният от тях е на 97 години, другите – на 92, 93 и 94 г. Най-старият жив участник във войната е на 103 години, но не участва в автопохода.
Първия ден ветераните посетиха Белград – бомбардираните през Втората световна война градска болница и щаба на югославската народна армия, и крепостта Кале мегдан, където са се обучавали двете български легии на Г. С. Раковски преди Освобождението от турско иго и където Васил Иванов Кунчев е получил прякора си Левски.
drava_veteraniВетераните посетиха и мемориала „Сремски фронт“ – на 106 км от сръбската столица по магистралата за Белград и положиха венци на стената, където са изписани имената на български воини, загинали в началото на втория период на участието на България във войната – септември 1994 – май 1945 г.  
В Сремска Митровица ветераните  посетиха Военноисторическия музей и изказаха топла благодарност към ръководството на мемориала, че се пази паметта на загиналите   български воини.
В четвъртък ветераните заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев присъстваха на заупокойна панихида на българското военно гробище в унгарския град Харкан – на границата с Хърватия. Положен бе венец на паметника, на който е окачен юбилеен медал за 70-тата годишнина от победата. Ветераните и министър Ненчев разгледаха музея на Първа българска армия в града. 
В Унгария автобусите с ветерани поеха по три лъча. Първият мина през град Печ, където са погребани 105 български първоармейци, и Капошвар, където почиват 12 техни бойни другари. Посетен бе и град Хгедвар, където са се намирали щабът на Първа българска армия и редакцията на вестник „Фронтовак“. 
Вторият лъч премина през градовете Барч, Лабод и Надятад, където бяха положени цветя на братските могили на загиналите българи. Посетен бе и град Шомодчичо, където има българско военно гробище и паметник.

Свободата не е даденост

Спомняйки си за загиналите, ние, от по-младото поколение сме длъжни  да отдадем почит и на вас, живите, които преди 70 години сътворихте тази история. Смирено се покланям пред вашия героизъм и вашата всеотдайност. Нямам думи, с които да изразя признателността на българския народ пред незабравимия ви подвиг. Позволете ми само да ви уверя, че и днес вашите наследници в униформа са на своя пост и продължават светлия ви пример. При наскоро сполетелите ни бедствия много от тях също като вас рискуваха живота си в спасителни операции и така доказаха на практика, че духът на Българската армия е несломим и ще се предава от поколение на поколение. Пожелавам ви много здраве, дълголетие и непресъхващ ентусиазъм. За да продължите, както и досега да бъдете пример за подражание на днешните и на утрешните поколения защитници на родината. Поклон пред загиналите герои.
Да живее България!

Из словото на министър Николай Ненчев пред ветераните от Дравската епопея в Унгария

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани