Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прокуратурата откри нарушения в Иганово

[post-views]

Решаващата помощ на армията при разследването на взривовете е посочена и в доклада на прокуратурата по случая, в който се отбелязва, че без прочистването на района от военни сапьори изясняването на инцидентите е невъзможно.     
Относно въпроса за средствата за  утилизация министър Ненчев поясни, че премиерът е обещал категорично средства за тази цел, от една страна, а, от друга – министерството има намерение да кандидатства по програма, която ще осигури допълни телни средства така, че да се утилизира най-съществената част от остарелите боеприпаси, които са сериозна тежест.
Веднага след вторите взривове в базата на ВМЗ – Сопот край село Иганово излезе доклад на прокуратурата, който показа драстични нарушения в режима на охрана. Достъпът на външни лица в района не е бил проблемен. Охраната се е осъществявала от вътрешно звено на ВМЗ, а не от специализирана охранителна фирма. При първия случай от 21 март реално не е имало пазачи, защото дневната смяна си е тръгнала по-рано от постовете, а нощната не била застъпила. От прокуратурата отбелязват, че и в двата случая взривовете са станали малко след 19 часът, когато реално на постовете не е имало охранители. За първия склад се твърди, че е бил запечатан с пластелинова слепка, но това не може вече да се провери, тъй като цялата сграда е унищожена. Недопустимо е, според прокуратурата, боеприпаси да се съхраняват в склад с ниски стъклени прозорци, както е във втория случай, защото през тях лесно може да бъде извършено злоумишлено действие. По разпореждане на прокуратурата охраната в Иганово вече е поета от жандармерията.

Министър Николай Ненчев: МО няма нищо общо с ВМЗ

Искам да кажа ясно, че предприятието в Иганово не е наше и Министерството на отбраната няма нищо общо с този завод, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев при посещението си на полигон „Ново село“ на 14 април  в отговор на журналистически въпрос  по повод втория взрив в Иганово.  
Министърът обясни, че армията оказва помощ с всички свои възможности.  Вече е разпоредено и два наши безпилотни самолета са изпратени, за да разузнаят и се надявам на скорошни резултати, Той се съгласи, че една от версиите е саботаж.
Там сме, защото сме съпричастни и нашите хора както преди, така и сега, са изпратени, за да окажат пълно съдействие в рамките на възможностите, с които разполагаме. Така министърът на отбраната даде ясно да се разбере, че ВМЗ – Сопот, както и други предприятия за производство и утилизация на боеприпаси, били те държавни или частни, не са структури на МО и е крайно време да се прекрати назоваването им като „военни заводи“.

(БА) 

Най-ново

Единична публикация

Избрани