Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Истината ще ни направи свободни

[post-views]

Андрей Рангелов

Самият Спасител бе изпратил послание към хората: да познаем истината, защото истината ще ни направи свободни. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, който откри тридневна международна научна конференция във ВА „Г. Ст. Раковски“. 
Темата на форума беше „Великите сили, Балканите и България през Втората световна война“. Сред присъстващите бяха български историци и техни колеги от Русия, Сърбия, Унгария, Македония и Черна гора.
Очаквам от форума да изпрати силно послание за мир, разбирателство и повече търпимост, изтъкна министър Ненчев, под чийто патронаж се състоя конференцията. Скоро ще се навършат 70 години от подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия – денят е 8 май 1945 г., когато капитулацията реално влиза в сила и се отбелязва в демократичния свят като ден на победата в Европа, посочи той. 
Министърът на отбраната напомни мястото на България във войната. Той изтъкна усилията на страната ни да запази неутралитет, спасяването на евреите и факта, че нито един български войник не заминава за фронтовете. По думите му, когато през септември 1944 г. България встъпва във войната срещу нацистите, това става с подкрепата на цялата нация. „В сраженията с Вермахта Отечеството ни понася тежки загуби. Над 32 000 войници, сержанти и офицери са убити или тежко ранени“, каза Ненчев. Той допълни, че саможертвата им не е напразна и на Парижката мирна конференция през 1947 г. България запазва териториалната си цялост от началото на 1941 г.
Балканите имат важна роля в цялостните стратегически планове на двете воюващи коалиции, каза в словото си началникът на ВА „Г. Ст. Раковски“ контраадмирал Митко Петев. Основната цел на конференцията е да намерим пътя към себе си, към другите, пътя към бъдещето, допълни той. 
Корените на Втората световна война са във Версайската система, заяви академик Георги Марков, който представи основния доклад на форума. За да има разбирателство на Балканите, трябва първо да си разберем историята – своята, а после и чуждата, допълни той. Народите не могат да бъдат виновни, категоричен беше академикът.
В докладите на историците бяха разгледани теми, свързани с военните действия на Балканите, окупацията и съпротивата, политическите и териториалните проблеми, военната наука и изкуство, военното стопанство, медиите, пропагандата, църквата, науката и културата по време на войната, резултатите и последиците от нея.

Най-ново

Единична публикация

Избрани