Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Ненчев пред БНТ: Не работя за личен рейтинг, а за кауза

[post-views]

България търси вариант за модернизация на военновъздушните си сили чрез придобиване на безплатни стари изтребители от САЩ, обяви в сряда в предаването „Денят започва“ по БНТ министърът на отбраната Николай Ненчев. „Ще продължа да правя усилия да придобием изтребители от САЩ. Ще внимаваме в какво състояние са и какви ресурси ще трябват за тяхната поддръжка и оборудване“, увери Ненчев.
Той обясни, че е изключително внимателен по тази тема, тъй като подаръците трябва да бъдат много внимателно преглеждани с оглед на това в какво състояние са, какво е необходимо, за да бъдат модернизирани и да бъдат приведени в готовност. В същото време той сподели, че е оптимист. Според него няма скрупули да поискаме такъв подарък, когато се касае за толкова големи средства и държавата ни очевидно е в тежка икономическа криза. „Не е зле да търсим и други възможности и източници за финансиране и подпомагане на армията. 

Националната сигурност е нещо, което струва пари и за нея не трябва да се жалят средства

Ние имаме около 30 000 души армия и представете си, ако те нямат способности. Плащаме им заплата и ако тези способности не са налични, това значи, че тези хора отиват на работа, стоят и после се връщат вкъщи, добави министърът. 
Ще продължа да настоявам бюджетът да бъде актуализиран. Това ще се наложи в края на годината и ако не стане, действително могат да настъпят неприятни последствия за българската армия. Актуализацията трябва да стане с 30 и няколко милиона лева. Военният министър посочи, че води разговори с колегата си Владислав Горанов и се стреми да бъде настоятелен и аргументиран. 

Модернизацията и развиването на способностите на армията не могат да бъдат спрени

заяви Ненчев и добави, че в стратегията за развитието на армията са включени и други големи проекти като закупуването на нови фрегати, модулен патрулен кораб и бронетранспортьори за пехотата. Но има хроничен недостиг на кадри, липсват близо 700-800 офицери, каза военният министър.
Консултативният съвет по национална сигурност при президента  на 27 март ще бъде посветен изцяло на въпросите на българската армия. Ще има една единствена точка и това ще е докладът на Ненчев, който по един категоричен начин ще представи състоянието на армията. Ще потърся подкрепа и реално ще я получа, убеден е министърът.
Той каза, че търси много сериозна политическа подкрепа от коалиционния формат и от политически партии, които са извън него. „За моя голяма радост намирам подкрепа“, добави той. Започнал е консултации с политици още преди Великден, които до момента са успешни. Министърът е представил своята програма и на премиера, като се е опитал да бъде изключително аргументиран и настоятелен. Ненчев  обясни, че 

заплахите пред България са няколко и те са отразени много ясно в програмата

Става въпрос за всичко, което се случва на изток от нас, всичко, което се случва с „Ислямска държава“, случващото се в Украйна, случващото се в Черноморския регион.
„Нашите самолети са несъвместими със самолетите на съюзниците. Ние не можем да извършваме съвместни действия и учения“, каза Ненчев. Според него, ако продължим да поддържаме старите си мигове, след 20 години ще се окаже, че те трябва да бъдат извадени от употреба и ние ще сме вложили в тях толкова средства, колкото за същите пари сме можели да закупим една нова ескадрила изтребители“. 
Военният министър отговори на въпрос и за това не се ли притеснява от ниския си рейтинг, който показват последните две социологически проучвания. 
„От момента, в който заех този пост, си нося оставката в джоба. Никога не съм си правил илюзии“, заяви Ненчев и обясни, че е нормално реформите да предизвикват негативни реакции. 

Реформата изисква усилие, 

но тя е нужно да се извърши
Няма да работя за личен рейтинг, ще работя за кауза“, категоричен бе министърът. По въпроса за гневната констатация на лидера на АБВ Георги Първанов, че двама са министрите, които дърпат правителството надолу – той и колегата му Даниел Митов, Ненчев заяви, че възприема изказването като комплимент. „Подразнили сме някого с евроатлантическата си ориентация“, констатира Ненчев и увери, че няма никакво намерение да се отклони от решението си да работи изцяло за евроатлантическата ориентация на страната, докато „тя не стане неотменим факт“.
Нямаме разминаване с премиера Борисов за изтребителите. Нямам основание да се чувствам бламиран от премиера, но ако се почувствам бламиран, ще взема незабавни мерки, уточни Ненчев. Според него премиерът не е човек, който „кляка“ пред когото и да е.
Във връзка с бежанците военният министър каза, че изпраща 70 военнослужещи с 30-40 броя техника, които ще са изцяло на разположение на Гранична полиция, за да се предотврати нелегалното преминаване на южната граница.
(Заглавието е на редакцията)             

Най-ново

Единична публикация

Избрани