Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Николай Ненчев: Армията е най-голямата опора на народа

[post-views]

„Българската армия е най-голямата опора на българския народ и всички наши усилия ще бъдат насочени за подобряване на способностите и модернизация на армията“, каза министърът на отбраната Николай Ненчев вчера по време на посещението си в района на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен на Националния военен университет. Той наблюдава демонстративните стрелби на курсантите на полигон „Марково“ и даде висока оценка на показаните способности.
Министърът провери на място изпълнението на негова заповед за обучение и преквалификация на военнослужещи, които работят с боеприпаси. Той информира, че вече са обучени над 215 човека. 
„Ще предложа законови промени, така че всички, които се занимават с боеприпаси извън армията, да преминават специализирания курс и да получат сертификат за придобити знания и умения за експлоатацията на боеприпасите“, заяви министър Ненчев. „Разпоредил съм мобилни групи да са в готовност във всеки момент да посетят държавни или частни дружества, които се занимават с утилизацията на боеприпаси, за да не се правят повече компромиси със сигурността на хората“, допълни той.
Парите за нови изтребители и модернизация на армията отидоха за решаване на проблема КТБ, коментира министър Ненчев пред журналисти. 
„Изправени сме пред едно много тежко обстоятелство за охраната на въздушното пространство. Наличните МиГ-ове имат нужда от спешна модернизация и ремонт, те са несъвместими със стандартите на НАТО. Премиерът проявява голямо разбиране и може би още в рамките на тази година щеше да бъде решен този въпрос, ако не бяхме получили това тежко наследство и най-вече ако не беше този много тежък проблем с КТБ, където правителството отдели 4,5 милиарда лева. Ето там отидоха парите, които  можеше да се използват за изтребители и модернизация на БА, за което аз много съжалявам“, каза Ненчев. Той обаче изрази увереност, че в края на годината бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран, защото до момента имало близо милиард лева повече приходи в бюджета в сравнение с миналата година. „Това ме кара да вярвам, че една част от тези средства биха могли да бъдат използвани за модернизацията на БА“, заяви министърът. До края на годината ще има нови летни и зимни униформи, за които са осигурени около 4 млн. лв.

(БА)

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани