Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осъдиха бившия директор на ЦРУ Дейвид Петреъс

[post-views]

текст Красимир Белчев

Бившият командващ на американската армия в Ирак и Афганистан и бивш директор на ЦРУ Дейвид Петреъс беше осъден условно на две години затвор и глоба от 100 хиляди долара.
Един от малкото генерали в американската армия с пет звезди беше признат за виновен, че е предоставил секретна информацията на журналистката Пола Бродуел. Тя освен автор на биографична книга за него, се оказа и негова любовница.
62-годишният Петреъс се извини на съда в Северна Каролина за постъпката. Той се призна за виновен преди два месеца, като част от извънсъдебно споразумение с прокуратура, за намаляване на присъдата му. Скандалът около пенсионирания генерал избухна през 2012г, малко след като той оглави американската разузнавателна служба.
Според обвиненията на прокуратурата Петреъс е предоставил достъп на Бродуел до т.нар ”черни книги”. Те съдържат строго секретна информация за имена на агенти под прикритие, информационни кодове, военни стратегии, методи за разузнаване, дипломатическа кореспонденция и стенограми от срещи на националния съвет по национална сигурност към Белия дом.

Най-ново

Единична публикация

Избрани