Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световни лидери почетоха 100-годишнината от арменското клане

[post-views]

текст Красимир Белчев

По цял свят се проведоха възпоменателни церемонии по повод 100 годишнината от убийството на 1,5 милиона арменци от Отоманската империя. Лидерите на Франция, Русия и Сърбия уважиха церемонията в арменската столица Ереван. Трагичните събития от пролетта на 1915 г. и днес разделят световната политическа общност. За редица държави това е геноцид. Дори германският президент в четвъртък използва термина за първи път. Папа Франциск е на същото мнение. Турция обаче категорично отхвърля използване на този термин и продължава да настоява, че никога не е имало организирана военна кампания за заличаването на арменската общност. Анкара посочва, че и двете страни са дали голям брой жертви.
Арменският президент Серж Саркисян заяви по време на церемонията, че възпоменанието на този геноцид няма за цел да започне съдебен процес, а да признае страданието и болката на оцелелите и техните деца. Саркисян благодари на лидерите за тяхното участие и призова повече страни да признаят арменския геноцид.
Армения реагира остро на решението на Турция да проведе в същия ден възпоменателна церемония по случай 100 годишната от Галиполската операция, която се смята за най-кървавата битка по време на Първата световна война. По традиция церемониите в Анкара се провеждат на 25 април, но тази година бяха изместени за 24-ти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани