Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Анулираха партията на руски опозиционер

[post-views]

Боряна Радева

Руските власти анулираха регистрацията на политическата партия, оглавена от опозиционера Алексей Навални, съобщиха световните агенции, позовавайки се на руското министерство на правосъдието.
Ведомството посочи в комюнике, че е взело решение да изключи Партия на прогреса и подразделенията й от регистъра на разрешените от правителството политически партии за неспазване на руското законодателство, тъй като не е регистрирала регионалните си подразделения в изисквания срок.
„На сайта на министерството на правосъдието прочетохме, че Партия на прогреса е ликвидирана, но без решение на съда“, коментира лидерът на формацията Навални по радио „Ехото на Москва“, цитиран от АФП. Просто са ни извадили от списъка. Ще обжалваме това решение в руските съдилища и в Европейския съд по правата на човека, заяви той.
Министерското решение се огласява 10 дни, след като беше обявено създаването на ново опозиционно движение – „Демократична коалиция“, обхващаща „Партия на прогреса“ и партия РПР-Парнас, чийто съпредседател беше Борис Немцов, убит на 27 февруари близо до Кремъл. Малко след това в коалицията се включиха още шест опозиционни организации и партии, сред които движение „Отворена Русия“ на бившия олигарх и дисидент Михаил Ходорковски.
„Плановете ни се запазват: Демократична коалиция ще участва в изборите още от тази година, опирайки се на партия РПР-Парнас“, която продължава да е разрешена в Русия, обясни Навални. „Този вид партии, изглежда, са доста опасни за Кремъл и затова той иска да ни унищожи и да отправи до останалите сигнал: не се доближавайки до тези радикали“, допълва опозиционерът.

Най-ново

Единична публикация

Избрани