Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За професията и отечеството

[post-views]

Михаил Григоров

atanas_georgiev
Подполковник Атанас Георгиев
Военно формирование 52590 – Ямбол, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, отбеляза своя празник. По този повод специално за в. „Българска армия“ Ели Илиева разговаря с командира на формированието подполковник Атанас Георгиев. Той разказа за това с какво се гордее един командир, за опита от Афганистан, за трудностите и основните задачи през тази година. 
Подполковник Георгиев е  командир на 42-ри механизиран батальон от 2012 г. През 2010 участва в мисия на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кандахар, Афганистан, като командир на рота. През 2014 г. е помощник национален командир на 26-ия български контингент в Афганистан и национален командир на контингента за Кандахар. Ето неговия разказ.

Поех поста командир, когато активната подготовка на състава трябваше да се проведе след обективна оценка и анализ на факти, данни и процеси във формированието. В последващите години в периода на изграждане на професионална армия успяхме да постигнем успехи в организацията и ежедневната ни работа, затова и днес се гордея не само с получените отличия за вярна служба и за участие в мисии, а и с това, че сме дали нещо от себе си, за да вървим достойно по пътя си. Той не беше лек, имаше трудности, но успяваме, защото сме упорити, не се огъваме, силни сме и ще дадем още за професията и за отечеството. 

znamena_voenni
На полигон “Ново село“
Годините в батальона преминаха в работен порядък. Миналата учебна 2014-а започнахме през януари с отговорността да представим достойно страната ни, като до месец юли в 16-а рота от състава на 26-ия контингент успешно изпълнихме задачите си в операцията на Международните сили за сигурност и подпомагане на Афганистан (ISAF – Кандахар). Сертификатът преди заминаването ни, както и наградният знак „За участие в мисия“ и „Правоъгълна плочка Афганистан 2014 г.“, предметните награди, връчени при завръщането ни, са признание за нас. След това през юли личен състав от механизирана рота участва в провеждането на национално военноморско 

учение с международно участие 

„БРИЗ 2014“, а военнослужещи от инженерно отделение участваха в BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 15.1”–Land Ops. 
Приключихме и задачата си по участието ни в провеждането на операция „Съвместни усилия“, като успешно изпълнихме ангажиментите си във връзка с изграждането на инженерно възпрепятстващото съоръжение. В периода октомври-ноември взехме участие в „Ротационна подготовка (учение) Европейски ротационни сили (European Rotational Force construct Exercise)” в тренировъчния център на Силите на САЩ – Хохенфелс, Германия.  Комадването и личният състав се представиха успешно. Бяхме в готовност и за битките с природните стихии, за борба с пожари, за 

подкрепа на населението при кризи 

взехме участие в унищожаването на боеприпаси, подкрепихме местната общност в инициативи за залесяване на Ямболския регион, участвахме активно при отбелязването на национални празници и общински чествания. Бяхме винаги точно навреме там, където имаше необходимост от нас.
strelbaПразнувахме на 23 април, но за немалка част от личния състав това беше много отговорен делник – участваме в провеждащата се Steadfast Lev – съвместна подготовка с американски и британски военнослужещи в района на полигона „Ново село“, която продължава до края на април. Всеки ден усилията ни са насочени към постигане на напредък и надграждане, за утвърждаване на професионализъм на необходимото ниво. Гордеем се с постигнатото, защото е резултат от усърдието, дисциплината, доверието и отдадеността в работата на командването и личния състав. В бригадата сме едно от най-големите формирования и както посочи по време на празника командирът й бригаден генерал Димитър Илиев, съумяваме да се държим като основно формирование. 
Като наследници и продължители на традициите и успехите на славния 42-ри танко-самоходен полк, създаден през 1955 г., отбелязахме празника с тържествен строй и водосвет за здраве, който отслужи Сливенският митрополит Йоаникий. Освен командира на бригадата с нас бяха и представители на държавната и местната власт, бивши командири, представители на военно-родолюбиви организации, приятели на армията. Получихме и десетки поздравителни адреси. Отличихме най-добрите в бойната и учебната подготовка военнослужещи и цивилни служители. Съпричастни с празника, приятели на армията станаха ученици от ямболски училища, които присъстваха на показ на въоръжение и техника в специално развърнатите учебни места за състоялия се Ден на отворени врати. Денят приключи на Гарнизонен учебен център „Победа“ с приятелски турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ и автомат „Калашников“ за представителните отбори на местните институции. 
В условията на операциите по поддържането на сигурността в Афганистан изпълнявахме ангажименти, свързани със задълженията, които сме поели в състава на Международните сили. Тези ангажименти изпълняваме и сега. Те ни дадоха самочувствие и сили да понасяме несгодите на службата и да издържаме на натоварването. В предстоящите предизвикателства този опит ще е от голяма полза.  

iliev_stroi
Бригаден генерал Димитър Илиев приема строя
Необходимият финансов минимум за организиране на подготовката и изпълнението на поставените ни задачи в цялостен обем е осигурен,  но може да се каже, че имаме нужда от допълнителни финансови средства, предвид предизвикателствата за подготовката на личния състав, техниката и материалните ресурси на формированието. 
Ние сме общовойсково тактическо формирование, предназначенo за 

изпълнение на тактически задачи 

по отбраната на страната във взаимодействие с формирования от родовете и специалните войски. В състава на Сухопътни войски изпълняваме своите задачи за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната, за подготовка на отделни формирования за участие в международни операции, за подготовка и поддръжане в готовност на 4 формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия, за оказване помощ на държавната и местната власт и защита на населението.
От задачите, планирани за тази година, най-важната е сертифицирането на 6-а батальонна бойна група, от която сме част, и надявам се, че в края на месец юни  успешно ще защитим името си. Предстоят ни още планирани участия в съвместни подготовки за поддържане и повишаване на оперативната съвместимост. Едно от големите предизвикателства пред нас е и предстоящото ни участие в международна мисия в Афганистан, за което ще бъдем подготвени с взвод.

Фото Ели Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани