Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На „Корен“ – тактически действия и стрелби

[post-views]

Цончо Драгански

И през тази пролет воините от 4-и артилерийски полк успяха да осъществят своето полево обучение на полигон „Корен“. Как премина то, какви задачи бяха изпълнени и каква е ползата от него?  Според началника на щаба на полка подполковник Красимир Ташев планирането за лагера е било едно от най-сложните досега, тъй като в рамките на 7 денонощия е трябвало да се изпълнят много задачи с ограничен личен състав и по-малко техника.
Каква е кратката равносметка? Проведени са били две тактически учения с бойни стрелби с два дивизиона. Под ръководството на командира на дивизион подполковник Стоичко Белишки се е състояло тактическо учение с бойни стрелби на батареята на капитан Илиян Илев. Осъществени са били бойни артилерийски стрелби с изпълнение на индивидуални зачотни задачи от офицерите. 
artileriq_gradПо време на нощните стрелби  разузнавачите са използвали за първи път термовизионна камера. С нея те са наблюдавали бойното пространство в условия на ограничена видимост и най-вече през нощта, за да дадат адекватна оценка за възможностите й и дали може да бъде използвана за нуждите на артилерията. 
По дългогодишна традиция полевото обучение е завършило с тренировка по управление на огъня на групата. Поради липсата на достатъчно гориво, посочи подполковник Ташев, някои тактически действия са били съкратени. Основно се е наблегнало на системата за командване и управление на дивизионите за изпълнение на огневи задачи като група за артилерия за обща поддръжка в отбранителна операция.
Проиграването на задачите на полигон „Корен“ оказва своето съществено влияние за полевата натренираност. Това, което се учи на теория, тук най-добре се прилага на практика, защото има възможност за отработване на тактически прийоми и стрелба с щатната материална част, отбеляза командирът на дивизион подполковник Кирил Байлов. 
Ползата от полевото обучение е проверена във времето. Независимо от постигнатите умения и знания през годините, ние показваме как за кратък период, в рамките само на 7 дни, се повишават способностите. Икономисвали сме отпуснатите ни ресурси, за да се случи полевото обучение, допълни подполковник Стоичко Белишки – командир на дивизион. 
Колкото повече учения има, толкова по-натрениран е личният състав. На полето мотивацията винаги е по-висока и винаги има решение за излизане от дадена ситуация, бе мнението на началника на служба „Психология“ капитан Никола Янчев. Той е завършил НВУ „Васил Левски“ през 2003 г., служил е в рота за бойна поддръжка във формирование в Банско, а в 4-и артилерийски полк е бил инструктор, командир на взвод, заместник-командир на рота и помощник-началник в отделение „Тактическо“. Така е натрупал достатъчен опит за сегашната си длъжност. Той напомни, че физическата и психологическата закалка са важни за военнослужещите, независимо дали те са офицери, сержанти или войници. 
Капитан Божидар Костов е провеждал много пъти обучение на полигон „Корен“. Служил е  6 години като командир на взвод, две години и половина като заместник-командир на батарея и вече трета година е командир на реактивна батарея. Изказа задоволство, че подчинените му са изпълнили успешно всички тактически задачи и стрелби. 
И представи някои от тях, които работят в пункта за управление на батареята. Неговият заместник – капитан Борислав Иванов, е офицер по управление на огъня, командир на отделение е сержант Николай Николов, радиотелефонист е  редник Атанаска Каранлъкова и изчислител е редник Делчо Гочев, шофьор на машината. Всички те имат повече от 7 години служба.
Полевото обучение е полезно, защото се виждат способностите на военнослужещите в условия, близки до бойните и доколко те успяват да се справят с поставените им задачи, обобщи капитан Божидар Костов.

lachezar_mishevПолковник Лъчезар Мишев – командир на 4-и артилерийски полк: Надградихме способности

– Най-напред, честит рожден ден, господин полковник! Отбелязахте ли го на полигона по време на полевото обучение?
– Благодаря. Да, отбелязах рождения си ден на полигон „Корен“. Беше едно различно преживяване, но и то е част от службата. Като командир на 4-и артилерийски полк това бе и първото ми  излизане на полето с бойни артилерийски стрелби на дивизионите и провеждане на управление на огъня на групата.

– С по-малко хора и техника ли бяхте на „Корен“? 
– Всички наши мероприятия са съобразени с ресурсните ограничения, които не са само за полка. Въпреки всичко с максимално натоварване изпълнихме задачите. Военнослужещите демонстрираха голямо желание за работа, за усъвършенстване, за изграждане на нови бойни способности. Един от показателните факти е, че предварително се знаеше кога и кои хора ще излязат на полево обучение и нямаше нито един болен. 

– Как протече лагерното обучение?
– Първи на „Корен“ пристигнаха логистичните органи, които подготвиха района на лагера и района на полигона за посрещане на  бойните формирования. На следващия ден бе организиран марш в четири колони. Идеята беше, от една страна, да се проверят действията на щаба на полка по управление на марша, а, от друга страна, – да не натоварваме националната пътна мрежа с дълги колони. Задействаха се и ремонтните органи. Този марш беше полезен за придобиване на опит. След пристигането в района на полигона започна техническа подготовка и подготовка на приборите за работа. През следващите дни командирите на дивизиони проведоха комплексни занятия. Започнаха и бойните стрелби. Времето беше слънчево, след това дъждовно, после мъгливо. Но хората демонстрираха своите способности.

– Имаше ли новости при обучението? 
– По инициатива на сектор „Подготовка на артилерийските подразделения“ в Командването на Сухопътните войски проведохме нощни експериментални стрелби с използването на термовизионни камери. Под ръководството на подполковник Васил Варсанов предварително бе подготвен един екип за тази дейност.

– Каква бе мотивацията на военнослужещите?
– Видя се, че колкото по-голямо е натоварването, толкова по-висока е мотивацията. Нямаше никакво отпускане. Каквото се заповядаше, веднага се изпълняваше. Полагаше се старание за съкращаване на нормативите. 

– Какви са Вашите изводи от завършилото полево обучение на полигон „Корен“? 
– Колективите се сработиха и действаха като екипи. Полевото обучение допринесе за изграждането на характерите на военнослужещите и поддържането и развитието на техните способности. Проведохме бойни стрелби с дивизионите на полка и резултатите са изключително добри. Ако не беше това лагерно обучение, много от уменията щяха да бъдат забравени, С провеждането му, мисля, че възстановихме много от знанията и надградихме някои способности, което е изключително необходимо за артилерийските формирования.

rusi_rusevПолковник Руси Русев – началник на сектор „Подготовка на артилерийските подразделения“ в Командването на Сухопътните войски:
Целите да тренираме на полигон „Корен” командната структура и системата за управление на огъня на дадения етап са постигнати. Всичко е в рамките на очакваното.
В същото време на ГУЦ „Тюлбето“ край Казанлък се проведе и полевото обучение с артилерийските формирования на 61-ва Стрямска механизирана бригада. 
Там бе същият полеви лагер и офицери от сектор „Подготовка на артилерийските подразделения“ оказаха помощ.
Хората участваха с огромно желание, тъй като полевите обучения бяха доста съкратени в последните години. Въпреки ограниченията бе заделен достатъчен ресурс за изпълнението на задачите. Няма какво да коментирам, че обучението се води в условия на недостиг, защото за съжаление, това е нормално. В крайна сметка, недостигът ражда само мизерия.

фото автора и Красимир Тодоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани