Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейците – най-малко готови да се сражават за родината си

[post-views]

текст Деси Рангелова

В дните около Деня на храбростта и празник на българската армия „Галъп интернешнънъл” представи международни сравнителни изследване на тема: бихте ли се сражавали за страната си?
Според данните 61% от анкетираните от 64 страни в целия свят са готови да се сражават за страната си, а само 27% не биха го направили.  
Това, което прави впечатление е значителните различия по региони. Готовността да се сражаваш за родината е най-висока в региона на Близкия изток и Северна Африка (83%), а най-ниска тя е в Западна Европа (25%).
От всички държави, в които е проведено изследването, японците проявяват най-слабо изразена готовност да се сражават за своята страна – само 11%. Много сходни са и резултатите от Германия – 13% са готови да вземат оръжие в защита на страната си. За сравнение, във Великобритания този дял е 27%, а във Франция – 29%.
Най-голяма готовност да хванат оръжие проявяват лица на възраст между 18 и 34 години – 66%. От
Българите се нареждат близо до западноевропейците. Една четвърт заявяват, че биха се сражавали за родината си, докато близо половината (47%) са на обратната позиция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани