Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без високопоставени лидери в Москва

[post-views]

Седемдесетгодишнината от 9 май 1945 г. ще бъде отбелязана с размах в Москва, но ще мине без високопоставени световни лидери. По информация на външното министерство на Путин на честването са поканени 68 държавни глави, но според министъра на външните работи Сергей Лавров участие са потвърдили 26 от тях.
Повечето западни лидери ще пропуснат парада. На Червения площад няма да бъдат президентът на САЩ Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, немският канцлер Ангела Меркел, която аргументира отказа си със събитията в Украйна и намесата на Русия там. Германската дама № 1 все пак ще посети Москва, но на 10 май. Лидерите на балтийските държави традиционно не присъстват на тези чествания, защото датата за тях означава потвърждаване на съветската окупация. 
Украинският президент Петро Порошенко разреши честването на празника на 8 май. Той самият не получи покана за Москва, същото важи за президентите на Грузия и Молдова, които, според руската страна, подкрепят Порошенко в конфликта
Трима от четиримата лидери на страните от БРИКС ще посетят парада в Москва – китайският президент Си Цзинпин, индийският му колета Пранаб Мукерджи, и лидерът на ЮАР Джейкъб Зума.
Президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествата в полския град Гданск, които се провеждат по инициатива на полския президент Бронислав Коморовски и са подкрепени от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който ще пристигне в балтийския град. Там ще бъдат още председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и президентите на Хърватия, Кипър, Чехия, Румъния, Украйна, Литва, Естония. Поляците имат своите исторически основания да приемат като агресори срещу тях през 1939 г. едновременно нацистка Германия и СССР. Вермахтът нахлува в Полша на 1 септември, а само 16 дни по-късно от изток бранещите се полски войски са ударени в гръб от Червената армия. Окупираната полска територия е поделена между Германия и СССР, а пленените от съветските войски 22 000 полски офицери са разстреляни от НКВД през април 1940 г. в Катинската гора.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани