Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Всеки носи доброто у себе си

[post-views]

Мария Рачева

voenni_uchenie„То, доброто винаги се помни“. Вглеждам се в очите на младия мъж пред мен, но от маската на лицето само те се виждат,и търся истината. Онази, скритата само в тези очи. Мисля си дали казаното от него не е просто поза. Или начин за измъкване от един банален въпрос. Едва ли! Погледът говори друго. Говори за увереност в казаното, за осмисляне на предстоящата работа, за много други стойности на военната професия, които, ако бъдат споменати или описани, ще предизвикат усмивки на съмнение в днешното комерсиално време. 
Край нас са насядали екипите от съветници и групата за охрана. Денят е тежък. Сертификацията на контингента за Афганистан е последната оценка за тримесечния труд на всички. 
Наученото от американските инструктори
от българските офицери с опит от Афганистан и практическите занятия в тренировъчна база в Полша са добра основа за успешна работа в предстоящите месеци на мисията. А в рамките на 2 часа наблюдаваме занятие по тактико-специална подготовка на механизирания патрул за охрана до мястото на съветване. В превод това означава, че групата за охрана трябва да е готова да реагира на различни ситуации, докато съпровожда екипа от съветници до мястото им на работа в района на военно подразделение от афганистанската армия. Сигурно е едно – теорията невинаги съвпада с практиката. Но ние се убеждаваме, че  
българските бойци добре се справят 
с изненадите
на пътя – засада и блокиране на  екипите ни,  импровизирано взривно устройство и не след дълго взривено друго такова, както  и комплексна атака срещу нашите.  Това са реални заплахи от ежедневието на българските контингенти в Афганистан.  Правилната реакция както на командирите, така и на бойците е от съществено значение за успеха на мисията. А под успех разбирайте – не само добре свършена работа, а и завръщане на всички живи и здрави в България. 
В подобни ситуации взаимната заменяемост е много важна –  раненият картечар се замества от друг боец, а работата на санитарния инструктор е животоспасяваща. В нашия случай редник Атанас Шопов умело превърза ранения си колега и дава първа медицинска помощ. Организирането на МЕДЕВАК –т .е. медицинската евакуация се извършва при спазването на стандартните изисквания – маркиране зоната на кацане, определени доклади по образец на НАТО за необходимост от медицински хеликоптер, пренасяне на ранения. Последното доста затруднява бойците ни – картечарят се оказва големичък българин. 

Anatoli_Dimitrov
Подполковник Анатолий Димитров – командир на екип съветници
Ако трябва да категоризираме  заплахите в Афганистан, то основната в момента е атаката на вътрешен човек от армейските поделения срещу екипите от съветници. Това налага персонална охрана за всеки от тях и набор от умения за правилна реакция при такава ситуация. „Тренираме на 100%, като в реалност“ – категоричен е капитан Йордан Иванов, командир на групата за охрана. Познавам обстановката на страната, с три мисии съм. Вярвам на хората си, въпреки че от тях никой не е бил в там. Ще се справят.“   Убедихме се. Дори  на българска земя капитанът реагира адекватно на колегата си, предрешен като афганистански боец, размени с него приказка на местен език, изпрати му свои хора за непосредствено противодействие на евентуална агресия, които успяха да го неутрализират  при терористичната атака. Така екипът от съветници и групата за охрана се оттегли от мястото на събитието. „Така се работи в екип – допълва картината подполковник Анатолий Димитров – командир на екип съветници. 10 човека са моите хора. Ще работим в различни сфери на военното дело – разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистика, инженерно осигуряване. Мисията и за мен е нова, а това е супер предизвикателство“.
Успехът на всяка мисия се гради на добрата подготовка
voenen_orajieКапитан Найден Славков и капитан Емин Емин са младши инструктори в Центъра за подготовка на кадри за участие в мироопазващи операции към Националния военен университет. И двамата са с опит от мисии в горещите точки на света. И знаят, че определени неща се научават само от практиката. Имаме ли българска традиция в тази посока, или поуките от мисиите остават някъде в докладите на националните командири?! Отговорът е еднозначен и много пожелателен. Можеш да научиш много неща от опита, придобит на място, но трудно този опит достига до обучаемите. Тема за размисъл, към която можем да прибавим и още едно мнение – това на полковник Ангел Николов от СКС – председател на комисията по сертификация на контингента. „Добре е да имаме единен център за подготовка на контингентите с материална база, която да наподобява реалната обстановка в района на мисиите“. Подобни центрове съществуват, въпрос на желание, усилия и средства. А всичко това си струва в името на професионалната подготовка и сигурността на българските контингенти. И на идеята, че необходимият професионален опит се натрупва само в международна среда – идея, споделяна от националния командир полковник Иван Ортоманов и допълнена с човешкия нюанс на професионализма – за доброто винаги си струва нещо да се прави.

Най-ново

Единична публикация

Избрани