Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Достойни наследници на славни предци

[post-views]

Днешните български офицери, сержанти и войници са достойни наследници на своите славни предци и най-доброто доказателство е, че в резултат на техния труд Българската армия е силна по дух. Това каза началникът на Шуменския гарнизон полковник Емил Симеонов по време на честването в града на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия. В ритуала по поднасяне на цветя и венци пред сградата на Военния клуб участваха военнослужещи от в. ф. 34200, в. ф. 54060, както и курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „В. Левски“. Ветерани, десетки граждани и военнослужещи дойдоха пред общината, за да засвидетелстват уважението си към Българската армия.

VLUU L210  / Samsung L210
С тържествен марш и връчване на награди и сержантски пагони в Центъра за подготовка на специалисти в Сливен беше отбелязан Празникът на Българската армия

Сред официалните гости на честването бяха народни представители, областният управител Донка Иванова, кметът Красимир Костов, председателят на Общинския съвет проф. Георги Колев, командири на военни формирования. Официалните гости и гражданите сведоха глави пред паметната плоча „Спасители на Шуменските бойни знамена“. От името на местната власт, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на военните формирования бяха поднесени цветя и венци.
Днес изказваме своята признателност към всички военнослужещи от Българската армия, заяви в словото си полковник Симеонов. „Съвременните нови рискове и заплахи отхвърлят традиционните подходи от епохата на Втората световна война, ето защо България няма алтернатива на своето участие в структурите за колективна сигурност. Показаната твърда решителност, положените значителни усилия, направиха възможно членството ни в НАТО. Това е престиж и авторитет. Много символика има в тазгодишния празник, защото една чисто българска традиция се преосмисля на фона на глобалните и европейските реалности“, изтъкна началникът на гарнизона. Полковник Симеонов пожела на хората от строя добро здраве и по-нататъшни успехи в издигане ролята на Българската армия за укрепването на сигурността на страната.
След тържествения марш на воините от гарнизона участниците в честването влязоха за по чаша вино във Военния клуб. По-рано венци и цветя бяха положени пред къщата на братя Боярови – двама шуменски полковници, герои от Сръбско-българската и Балканската война.                                           Фото Валерия Тодорова

Burgas-gordiФлотските флагове се развяха празнично в Бургас

С вдигане на военноморския флаг, стенгови флагове и флаговете за разцветяване на фрегатата „Горди”, която беше дислоцирана на Морската гара специално за празника, започна честването на 6 май в Бургас. На площада пред общината началник-щабът на ВМБ-ВМС капитан първи ранг Георги Пенев прие рапорта на старши лейтенант Калоян Попов за построените представителни блокове на военните формирования от бургаския гарнизон. Сливенският митрополит Йоаникий отслужи водосвет на бойното знаме на базата на ВМС.
Актьорът Валерий Иличов проследи в хронологичен ред как се е празнувал 6 май от времето на Александър Първи до днес. Пред Паметника на загиналите във войните от 24-и пехотен Черноморски полк бяха отдадени военни почести  и поднесени венци и цветя. Сред присъстващите на честването бяха областният управител Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов, общински съветници, военнослужещи, ветерани и много граждани.

Неделчо Димов

voennomorski_muzei_varnaМорето е за смелите

Победите на българските моряци и силата на духа показва изложбата „Морето е за смелите“, която беше открита във Военноморския музей (ВММ) във Варна. Проявата е посветена на Празника на Българската армия, съобщиха от музея.
Повече от 100 експоната и информационни табла акцентират върху екстремни моменти от живота на моряците. Сред показаните предмети са лично оръжие и награди, принадлежали на моряци от военния флот, отличили се със своята храброст и жертвоготовност при изпълнение на воинския си дълг. 
Представени са отличията на капитан първи ранг Петър Стоянов – командир на торпедоносеца „Строги“, участвал в атаката срещу „Хамидиe“ през Балканската война, сабята на лейтенант Преслав Ляпчев и кортикът на кондуктор Делчо Докузанов, загинали през Първата световна война. 
Изложбата разказва и за саможертвата на капитана на кораб „Княгиня Мария Луиза“ Иван Томов и неговия екипаж, които през 1941 г. с цената на живота си спасяват от разрушение гръцкия град Пирея; за моряците от миночистачните катери, загубили живота си при осигуряване на безопасни водни пътища в края на Втората световна война;  за старшина първа степен Димитър Ат. Димитров, потушил пожар на борда на кораба, на който служи, и спасил другарите си. 
Представени са и героите от търговския флот, участвали в рисковани спасителни операции при морски катастрофи в наши дни. Шепа морски пясък от района на о-в Далримпъл напомня за изпитанията, които преодолява капитан Георги Георгиев по време на околосветското плаване с яхтата „Кор Кароли“. Изложбата може да бъде посетена до 22 юни.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани