Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За Афганистан замина 29-ят ни контингент

[post-views]

Цончо Драгански

voenni_afganistan
Тържествен марш преди заминаването на мисия
Вие ще се отправите далеч извън пределите на родината, за да бъдете нейните представители в една трудна и важна международна мисия. Изказвам своите най-дълбоки уважения към делото, на което сте се посветили, към отговорната служба, която сте поели, към всеотдайността, с която носите воинския си дълг. Българската армия изпълнява достойно и отговорно своите ангажименти като съюзник и надежден партньор на страните от НАТО и Европейския съюз в мисии и операции извън територията на страната. 
С тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев се обърна към военнослужещите от 29-ия контингент на въоръжените ни сили на церемония на площад „Свобода“ в Хасково преди заминаването им на мисията „Решителна подкрепа“ в Кандахар – Афганистан. 
Той увери, че основна цел на ръководството на Министерството на отбраната е била и винаги ще бъде военнослужещите да получават най-доброто, защото го заслужават. И че твърдо ще защитава интересите на хората от Въоръжените сили и ще направи всичко възможно за изграждането на сигурна и предвидима работна среда. 
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов връчи сертификата за мисия на националния командир на контингента полковник Иван Ортомаров. Това е сертификат, подчерта той, че подготовката е протекла съгласно изискванията на документите, че всички нормативи са покрити и че нашите представители в операцията са достойно подготвени  за изпълнение на тежката мисия. Той изрази своята убеденост, че в нелеките условия личният състав ще покаже достойнство, мъжество и отговорност при изпълнение на задачите. 
Поздравления към заминаващите миротворци поднесоха също областният управител на Хасково Добри Беливанов и кметът на града Георги Иванов. Представители на Хасково, Димитровград, Любимец и Харманли връчиха на контингента знамена на общините.
Полковник Ортомаров благодари за оказаното доверие и заяви, че контингентът ще покаже добрата си  подготовка за предстоящата задача. Той се е убедил че военнослужещите са високо мотивирани и са професионалисти в своята дейност. Полковник Ортомаров е държавен експерт в дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. Бил е и национален командир в операция „Алтеа“ на Европейския съюз в Босна и Херцеговина.
В състава на контингента са национален елемент, щабни офицери, взвод и екип от съветници. Взводът, който ще охранява един от контролно-пропускателните пунктове на летище „Кандахар“ и ще следи за трафика на хора и автомобили, е от 31-ви механизиран батальон на  2-ра Тунджанска бригада. Негов командир е капитан Христо Василев, командири на отделения са старши сержант Георги Андонов, сержантите Иво Василев и Красимир Вълчев, и младши сержант Костадин Андреев, а логистик е старшина Даниел Димов.
На церемонията бяха още командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, командирът на 2-ра бригада бригаден генерал Димитър Илиев, началникът на отдел „Съвместна подготовка“ в СКС полковник Любомир Пеев, офицери, близки на миротворците и много граждани.

И Благоевград изпрати воини на мисия

На благоевградския площад „Георги Измирлиев“ се проведе тържествен ритуал по изпращане на Екип от съветници и група за непосредствена охрана за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан – „Решителна подкрепа“, съобщиха от Сухопътни войски. Приемащ строя бе командирът на военно формирование 26400 – подполковник Иван Иванов, а командващ ритуала – заместник-командирът на формированието – майор Кирил Спаневиков.
Гости на ритуала бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, заместник областният управител на Благоевград Асим Адемов и други официални лица. В своето слово командирът на военно формирование 26400 изказа своята увереност, че през напрегнатите дни и нощи на работа под българския национален флаг военнослужещите успешно и съвестно ще изпълняват възложените им задачи.  Неврокопският митрополит Серафим извърши молебен за здравето на воините и им пожела Господ да ги закриля в делата им.

Най-ново

Единична публикация

Избрани