Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Македонците поискаха оставката на Груевски

[post-views]

Красимир Белчев

Хиляди македонци се събраха за втора поредна нощ  около сградата на парламента в Скопие, за да поискат оставката на министър-председателя Никола Груевски.
За разлика от първия ден на протестите, когато се стигна до сблъсъци със служители на реда, последната демонстрация мина сравнително спокойно. 
Равносметката от насилието е трийсет и осем ранени полицаи и един цивилен. Арестуваните са над 30 души. Има съобщения за нанесени сериозни материални щети.
Протестът избухна, след като лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ)  Зоран Заев огласи аудиозаписи, които според него уличават премиера Никола Груевски, ръководителя на разузнаването Сашо Миялков, вътрешния министър Гордана Янкулоска и други официални лица в опит да прикрият убийството на 22-годишния Иван Нешковски през 2011 г. 
Опозицията осъди употребата на сила от страна на полицията и я определи като провокация. „Беше ясно, че  управляващите събраха полицейските и параполицейските сили пред сградата на правителството и провокираха сблъсък с гражданите. Полицията, по заповед на Груевски, биеше младежи, студенти, жени и невинни граждани. Бяха арестувани и мирни граждани, които седяха мирно на улицата“, категорични са от СДСМ. Според тях Груевски е избрал пътя на биенето на собствените си граждани, по примера на Слободан Милошевич, Николае Чаушеску и Александър Лукашенко.
Европейската комисия също изрази „силното си безпокойство във връзка със ситуацията в страната“ и напомни за „ключовото значение на свободата на мирни протести и събирания и свободата на изразяване, както са определени в Европейската конвенция за правата на човека“ в работещите демокрации.
Освен в Скопие, протести срещу полицейското насилие и укриването на истината за убийството на младежа имаше и  Прилеп и Битоля. Организаторите се заканиха те да продължат, докато отговорните за смъртта на  Иван Нешковски не бъдат изправени пред съда и осъдени.  Демонстрации са планирани и в градовете Струмица, Куманово и Кавадарци. И докато протестите в Македония обхващат все повече градове, се появи информация, че правителството планира контрапротест. Това може допълнително да задълбочи политическа криза.
Насилието вече разклати кабинета на Груевски, след като лидерът на Демократичното обновление за Македония (ДОМ) Лиляна Поповска заяви, че партията й напуска управляващата коалиция.  Според нея излизането от политическа криза минава през предсрочни избори, но засега официално Скопие мълчи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани