Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Андрей Рангелов

Новият руски танк Т-14 „Армата“ ще излезе от секретност и ще дефилира на Червения площад в Москва по време на парада за 70-годишнината от победата над нацизма. Неотдавна в интернет бяха разпространени първите снимки на бойната машина. Според Асошиейтед прес „Армата“ превъзхожда западните си аналози благодарение на дистанционно управляемото оръдие и 

защитата на екипажа

Цяла сухопътна и военновъздушна армада от нова бойна техника ще покаже Русия по време на парада. Предвидено е край стените на Кремъл да преминат повече от 140 образци нови машини. На Червения площад ще набиват крак 15 000 военнослужещи. 
В това време в небето над руската столица ще прелетят десетки самолети и хеликоптери. Паради ще има и в другите големи градове на Руската федерация. Особено мощни – многолюдни и с нова бойна техника, ще са те в западните региони на страната. Кремъл явно иска тътенът на парада да отекне най-вече на запад.  
Въпреки че с мегапроявата ще се чества историческо събитие, от което са минали вече 70 години, Русия използва повода да покаже съвременната си военна мощ. В началото на празничните колони в различните градове на федерацията през площадите ще премине бойна техника от времето на Втората световна война – танкове Т-34, бронирани машини, товарни автомобили и джипове.
След това обаче ще започне голямата атракция – дефилето на новата техника. И „Армата“ ще е един от 

гвоздеите на програмата.

 На снимките по време на репетициите, които руското министерство на отбраната разпространи, танкът беше „полузасекретен“. 
Куполът му, както и горните части на другите нови бойни машини, беше обвит в брезент. Дали така ще дефилира и на Червения площад? Едва ли. Предстои да видим.
„Армата“ всъщност е име на цяла фамилия бойна техника, която Русия разработва повече от десетилетие. Освен танка, са конструирани също бойна машина на пехотата (БМП), тежък бронетранспортьор (БТР), самоходна артилерийска установка и други.
samoleti-dЗа всички тях се знае малко. Т-14 е първият танк, създаден в Русия през последните 40 години, след като през 1976 г. започва производството на Т-80. През 90-те години на 20 век от конвейерите слиза Т-90, но той е модернизиран вариант на Т-72.
„Армата“ е танк от четвърто поколение. Но според експертите той е създаден на съвсем нов принцип, в сравнение с познатия още от зората на танкостроенето през Първата световна война, когато танкистите са в купола, а водачът – в предната част. Според Би Би Си в Т-14 екипажът ще е разположен в
бронирана капсула
в средната част на машината, а куполът остава „необитаем“. В него се помещават оръдието с автоматично зареждане, системите за наблюдение и управление на огъня, датчиците за активна защита и друга техника.
Танкът разполага със 125-мм гладкоцевно оръдие, което може да стреля както със снаряди, така и с управляеми ракети. Т-14 е оборудван с всевъзможна електроника, която позволява на тричленния екипаж да има пълен контрол над обстановката на бойното поле и разнообразни мрежови комуникации.
По отношение на времето за реакция от откриването на целта до нейното унищожаване „Армата“ ще превъзхожда досегашните руски образци, при които този период е 5-6 секунди. При германските и американските танкове времето е 3-4 секунди. 
Руските медии посочват, че Т-14 ще е аналогичен на американските показатели. Предвижда се „Армата“ да може да поразява цели на повече от 3,5 км, докато за досегашните руски танкове този показател беше 2,5 км, а за американските и германските машини е от 3 до 3,5 км. Предвижда се в следващите няколко години руската армия да бъде въоръжена с 2300 броя Т-14.
Зрителите на Червения площад ще видят и друга нова техника, например от серията „Курганец“. Става дума за верижен БТР и БМП. При тях също са предвидени по-високи нива на защита на екипажа и системи за дистанционно управление на огъня. На парада ще дефилират също новите колесни БТР и БМП „Бумеранг“, както и бронирани автомобили от серията „Тайфун – У“ за превоз на личен състав.
raketa-RS-24cЗрителите на Червения площад ще видят и 

ракетата РС-24 „Ярс“

която може да пренесе ядрени заряди с мощност до 300 килотона на разстояние 11 000 км със скорост 20 пъти по-голяма от тази на звука. Този вид оръжие е по-нов вариант на „Топол – М“. Освен че е с повишена точност, друго важно качество на „Ярс“ е и комплексът от средства, повишаващи неуязвимостта на ракетата от противоракетната система на противника.
Общо 300 единици техника на стратегическите ракетни войски на Русия ще преминат на парадите на 9 май в градовете на федерацията.
 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани