Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въоръжената група в Куманово планирала много нападения

[post-views]

текст Красимир Белчев

Въоръжената група, елиминирана в Куманово, планирала много нападения в Македония. Това заяви президентът на страната Георге Иванов след извънредното заседание на македонския съвет по национална сигурност. „Полицията предотврати координирани терористични нападения в различни райони на страната, които щяха да предизвикат сериозно дестабилизиране, хаос и страх“, допълни Иванов. Македонското правителство e категорично, че терористична група е ръководена от косовари, като част от членовете й били от разформированата Армия за освобождение на Косово.
Припомняме, че в събота македонските спец части проведоха мащабна антитерористична операция в населената с албанци част на граничния град Куманово, при която загинаха 22 души, сред които 14 нападатели и 8 полицаи. Други 30 души бяха арестувани.
Освен жертвите при операцията бяха унищожени и голям брой къщи. Част от жителите на Куманово се усъмниха във официалната версия на правителството. Етническите Албанци в града обвиняват премиера Груевски, че с акцията се опитва да измести обществения фокус от задълбочаващата се политически криза в Македония. Миналата седмица в Скопие се стигна до сблъсъци по време на голям антиправителствен протести. Междувременно НАТО призова за щателно и прозрачно разследване за смъртоносните сблъсъци.
Припомняме, че именно с посредничеството на Алианса беше решена македонско-албанската криза през 2012 г. В общо комюнике посланиците на НАТО, ЕС, ОССЕ и САЩ изразиха надежда, че събитията ще принудят политическите лидерите да влязат в пряк диалог и да адресират всички проблеми на страната, включително и политическата криза. Македония от години се опитва да влезе в НАТО и ЕС, но кандидатурите й са блокирани от Гърция, заради спор около името на бившата югославска република.

фото БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани