Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещи от Азия може да учат у нас

[post-views]

Възможностите монголски военнослужещи да се обучават в български висши военни училища са били обсъдени по време на разговорите на министъра на отбраната Николай Ненчев с монголския му колега Церендаш Цолмон в рамките на държавната визита на президента Росен Плевнелиев, съобщиха от МО.
„Съгласно предварителните ни договорки предложихме възможности техни военнослужещи да се обучават в наши висши военни училища, включително Военна академия и Военномедицинска академия. Бихме могли да окажем помощ на военнослужещи и лекари“, заяви министър Ненчев.
С официална церемония пред Правителствения комплекс в Улан Батор започна посещението в Монголия на българската държавна делегация, в която е включен министърът на отбраната. Президентът Плевнелиев и министър Ненчев бяха посрещнати от президента на Монголия Цахиагийн Елбегдорж с почетен караул. 
По време на двустранните разговори бяха обсъдени теми от взаимен интерес. По-късно държавният глава Росен Плевнелиев проведе срещи с председателя на Великия държавен Хурал (парламент) на Монголия Зандаахуу Енхболд и с министър-председателя на страната Чимед Сайханбилег. В разговорите участва и министър Ненчев, който проведе и среща със своя монголски колега Церендаш Цолмон. В столично училище в Улан Батор президентът Плевнелиев и министър Ненчев участваха в официалното откриване на Паметник на кирилицата.
В отговор на въпрос на журналисти, министър Ненчев съобщи, че състоянието на ВВС ще бъде обсъдено следващата седмица на Съвет по отбрана. Оказа се, че разликата в цената за ремонта на двигатели в Полша и Русия е сериозна, бих искал да разгледам всички възможности, изтъкна министърът. След септември не можем да продължим, нито да подновим договора, който имаме с руската страна поради наложените санкции от ЕС, напомни той и допълни, че до края на годината имаме ресурс и възможности да охраняваме сами въздушното си пространство.
Ненчев каза, че следи обстановката в Македония и получавам ежедневни доклади от служба „Военна информация“. Засега няма пряка заплаха, но ние сме в готовност, при необходимост – до часове да окажем подкрепа на МВР и „Гранична полиция“, каза министърът.
Българската делегация посети и Република Корея. 
В присъствието на президентите Росен Плевнелиев и г-жа Пак Гън-хе беше подписан меморандум за разбирателство между отбранителните министерства на двете страни. Документът визира взаимодействие в областта на политиката за сигурност, военното образование, борбата с тероризма и пиратството, хуманитарните и мироопазващите мисии. Президентите Росен Плевнелиев и Пак Гън-хе сложиха подпис под съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство между двете страни. 

Факти

•Република Корея харчи 2,6 на сто от БВП за отбрана, с които поддържа 6-ата по численост армия в света – 650 000 войници.
•Заедно с 3,2-те милиона резервисти, въоръжените й сили са втори по численост на планетата спрямо големината на населението (50 млн. жители), след Северна Корея.
•Армията на Южна Корея разполага с 2500 танка, има и 680 хеликоптера, както и с 840 военни самолета.
•Заради заплахата от Севера, в страната са постоянно разположени 28 500 военнослужещи от САЩ.
• Монголия поддържа наборна армия от 10 000 бойци.
• Страната, с население 3 млн. души, харчи $87 млн. за отбрана, което е 1,1 на сто от нейния брутен продукт.
•Монголия има 410 танка, както и изтребители МиГ-21.     
• Монголските контингенти активно са участвали в международните мисии в Ирак, Афганистан, Сиера Леоне, Чад, Грузия, Конго, Либерия и т. н.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани