Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерът на „Ислямска държава“ е жив

[post-views]

текст Красимир Белчев

Лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е жив. Доказателство, че той не e загинал при американски въздушен удар, е нов аудио запис, който радикалното джихадистко движение разпространи. Файлът с гласа на Багдади е направен скоро, защото в него той осъжда военната операция на Саудитска арабия в Йемен. В новото си обръщение Багдади призовава всички мюсюлмани да се присъединят към борбата на движението за създаването на халифат в Ирак и Сирия.
„Ислямът не е мирна религия. Ислямът е религия на борбата”, казва лидерът на ИД в своето обръщение. Записът беше разпространен няколко дни, след като иракското разузнаване съобщи, че вторият в редиците на движението Абу Алаа ал Афари е загинал при въздушен удар в Ирак.
В същото време Съветът за сигурност на ООН обсъди ситуацията в Ирак и проблемите с задълбочаващата се хуманитарна криза в териториите, контролирани от ИД там. Заместник генералният секретар на ООН Валери Амос заяви, че хуманитарната ситуация в областите под контрола на движението се влошава с бързи темпове.
Постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким твърди, че бойци от 62 държавни воюват на страната на ИД в Ирак

Най-ново

Единична публикация

Избрани