Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС обявява война на трафикантите на хора

[post-views]

текст Красимир Белчев

Външните и военните министри на странните-членки на ЕС се събраха в Брюксел, за да търсят решение на имигрантската криза в Средиземно море. Очаква се министрите да одобрят създаването на специална мисия, която ще има за цел да унищожава или конфискува лодките на трафикантите на хора. Фокусът на усилията ще е съсредоточен край бреговете на Либия, от където отплават повече лодки с имигранти за Европа. Новата мисия ще има щабквартира с командвани и контролни функции. Подобна операция трябва да получи одобрението на ООН. По въпроса има разбиране, заяви преди срещата върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.
Част от мерките на ЕС за справяне с проблема предвиждат въвеждането на квоти за равномерното разпределяне на имигранти в отделните страни членки. Не всички страни обаче подкрепят идеята, като сред най-големите й противници са Великобритания, Полша, Дания и още няколко скандинавски страни.
Инициативата на Брюксел е в отговор на зачестилите инциденти с имигранти в Средиземно море. Над 1800 души са намерили смъртта си от началото на годината, което e с 20 пъти повече в сравнение със същия период миналата годината.

Най-ново

Единична публикация

Избрани