Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разбраха се за пенсионната реформа, проектът отива в парламента

[post-views]

репортер Деси Рангелова
оператор Иван Николов

Пакетът с предложения за пенсионна реформа, който ще бъде внесен в Народното събрание е одобрен и има принципно съгласие, постигнато с компромиси от всички страни. Това заявиха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин  след среща на правителството със социалните партньори.
С пакета се предлага плавно нарастване на възрастта до достигане на 65 години за мъжете и жените. В сектора „Сигурност“ ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца. 
Синдикати, работодатели и правителство са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години – за втора. 
Премиерът даде пример с индустриалците и миньорите, които трябва да се пенсионират на по-ранна възраст. Но ако след това се върнат отново на работа няма да получават и пенсия и заплата.
Осигуровките от 2017 година ще бъдат повишени с един процент, а през 2018 година с още един.  Те обаче няма да са за втория стълб, както беше предвидено, а ще влизат в общественото осигуряване. И Борисов и Калфин призоваха народните представители да подкрепят проекта. 

Най-ново

Виж още

Избрани