Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

“Ислямска държава” контролира над 50% от Сирия

[post-views]

Текст Пламен Блесков

Повече от 100 просирийски правителствени бойци са били убити от “Ислямска държава” при завземането на историческия град Палмира. Данните на са базираната във Великобритания Сирийска организация за защита на човешките права. Ислямската екстремистка организация вече  контролира военната авиобаза, затвора и главната сграда на разузнаването в града. Екстремистите са навлезли и в историческата част на Палмира, но засега не се докладва за разрушения. Припомняме, че бойците на Ислямска държава разрушават културното наследство на Сирия във завзетите от нея градове. Палмира е последният незасегнат античен град в Азия.
Със завземането на Града на палмите, официално повече от половината територия на Сирия е под контрола на Ислямска държава. Групировката вече владее обширни територии на север и изток, въпреки че става въпрос основно за пустиня.
Един от гражданите на античния град сподели, че екстремистите са имали помощ от вътре. 
Вътрешният министър на Сирия Мохамед Ал-Шаар заяви, че правителството прави всичко по силите си за да защити античното наследство на Палмира, което е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. 
Има информация, че стотици артефакти са преместени от града на места, където ще бъдат защитени от екстремистите. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани