Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден нефтен разлив и унищожена екосистема в САЩ

[post-views]

текст Пламен Блесков

Бреговата линия Гавиота в окръг Санта Барбара в САЩ притежава уникален климат, като в света има само пет такива зони. Сега за съжаление обаче има опасност от сериозна екологическа криза в района, от която климатът там може и да не се възстанови, предупреждават еколози. Някои от местните вече наричат случващото се „кошмар”.  От базираната в Хюстън нефтопроводна компания Плейн Ол Америкън заявиха, че почти 400 000 литра суров петрол са се разлели на бреговата ивица и в морето. 
Пропуканият нефтопровод е построен през 1987 г. като целта му е да пренася суров петрол до Тексас за рафиниране. От компанията заявиха, че това е първият проблем с тръбата. Мястото на разлива е символично. След много по-голям разлив на същото място през 1969 година стартира първото природозащитно движение в САЩ. 
Незастроената брегова ивица Гавиота се считаше за най-здравословната екосистема в Южна Калифорния и като такава има много разнообразна флора, фауна и морски живот.  Природозащитниците смятат, че поредният петролен разлив е доказателство, че нефтените компании не могат да се саморегулират. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани