Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното (б.р. 20 май) му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България.
Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост. Припомням, че България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение беше от ключово значение за стабилността в Югоизточна Европа.
Опитите да се поставят под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение.

Изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, заглавието е на редакцията

Най-ново

Единична публикация

Избрани