Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ислямска държава“ завладя древна Палмира

[post-views]

Боряна Радева

Джихадистите от екстремистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) поеха почти изцяло контрола над сирийския античен град Палмира, след като в сряда вечер сирийските правителствени сили се изтеглиха оттам, съобщиха АФП и Би Би Си.
Според директора на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман ИД контролира почти изцяло Палмира. Той уточни, че джихадистите все още не са овладели затвора и сградата на военното разузнаване, където има голям брой войници.
Сирийската държавна телевизия, от своя страна, предаде, че „армията се бие с терористични групи, проникнали в северните покрайнини на Палмира“. „Бойците от ИД превзеха цялата северна част на Тадмор (арабското име на Палмира), а войниците на режима избягаха от района, който заема една трета от града“, каза  Рами Абдел Рахман.
Палмира е известен със своите руини, преди всичко римски колони, храмове и погребални кули, които се намират в югозападната част на града. Те са част от едно от най-значителните културни средища на античния свят и са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Атаката на ИД предизвика безпокойство, че Палмира може да бъде сполетяна от същата съдба като древните паметници, разрушени от групировката в Ирак.
Джихадистите продължиха да напредват, след като сутринта превзеха сградата на държавна сигурност (сирийското разузнаване) и преградно съоръжение близо до учреждение, в което се намират гражданските регистри на жителите на Палмира. Боец от града, нарекъл се Мохамад Хасан ал Хомси, също информира АФП по интернет, че войниците на режима са избягали след превземането на зданието на държавна сигурност. Според него войниците се насочили към сградата на военното разузнаване в югозападната част на града близо до известните археологически обекти.
Преди два дни ИД установи пълен контрол върху град Рамади, столицата на Анбар, нанасяйки тежко поражение на иракските сили за сигурност въпреки засилената военновъздушна кампания на оглавяваната от САЩ коалиция. По-рано Пентагонът заяви, че иракските войски са изоставили десетки единици американска военна техника, включително шест танка и толкова артилерийска техника, голям брой бронетранспортьори и стотина военни автомобила като джипове „Хъмви“, когато са бягали от групировката ИД в Рамади.

Най-ново

Единична публикация

Избрани