Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борисов: Източна Европа не бива да избира между ЕС и Русия

[post-views]

Текст Пламен Блесков

Министър-председателят Бойко Борисов участва в четвъртата среща на върха на Източното партньорство, която се провежда в Рига.
На форума присъстват държавни и правителствени ръководители и външни министри на страните-членки на ЕС и държавите-партньори – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна. В изказването си по време на пленарната сесия премиерът Бойко Борисов подчерта, че държавите от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между Европейския съюз и Русия, а източното партньорство няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа. Българският премиер заяви, че България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия. Българският премиер приветства напредъка на Украйна и Грузия за визовата либерализация и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим.Той изрази надежда стремежът на Беларус да развива по-тесни връзки с ЕС да стане необратим.
Премиерът Бойко Борисов се срещна и с италианския министър-председател. Двамата се договориха да задълбочат сътрудничеството между България и Италия за справяне с миграционния натиск. На срещата стана ясно, че ЕС ще отпусне 1,8 млрд. лв. на Украйна, което е най-големият заем даван на страна, която не е член на Съюза. Споразумението бе подписано на срещата в Рига като цели да се помогне на стагнираната икономика на страната, която и в момента е под негативното влияние на про руските сепаратисти на изток.

Най-ново

Единична публикация

Избрани