Информационен център на Министерство на oтбраната

Географските ориентири на времето

Андрей Рaнгелов

sofiq_karta_nvimВоенни карти и уреди за картографиране може да се видят в Националния военноисторически музей (НВИМ) до 24 май. Експонатите са уникални географски ориентири на миналото. Те са част от изложбата „С карта по следите на времето“, която беше открита от постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев. Проявата е съвместна инициатива на НВИМ и Военногеографската служба (ВГС) в рамките на Международната година на картата 2015 – 2016 под егидата на ООН.
ВГС винаги е давала своя принос по осигуряването на Българската армия, както и по това нашата държава да бъде по-силна и по-богата, заяви при откриването началникът на Военногеографската служба полковник Румен Димитров. Той напомни, че още през 20-те и 30-те години на 20-и век, офицерите от ВГС са помагали в оземляването на стотиците хиляди бежанци от войните. В момента службата подпомага работата на земеделското ведомство по различни проекти.
За първи път по този начин се показват части от сбирката карти, както на Военния музей, така и на ВГС, обясни за в. „Българска армия“ директорът на НВИМ доцент д-р Соня Пенкова. НВИМ се представя с няколко изключително редки експоната. 
Сред тях е първата карта на София след Освобождението, а също и карти, които представят българския етнос извън границите на Царство България и са били използвани при определянето на границите на страната ни в международни договори. 
Особен интерес представлява карта, под която си личат и подписите на делегатите при сключване на Букурещкия мир след втората Балканска война, заяви доц. Пенкова. Такива карти имаме доста, те са изключително редки и много ценни, допълни тя. Картата е своеобразен документ на историята, нейният прочит дава информация за много факти от миналото и този прочит е изключително интересен, обобщи директорът на НВИМ.  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top