Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ирак ще си върне Рамади до дни, твърди премиерът на страната

[post-views]

текст Красимир Белчев

Иракският премиер Хайдер ал Абади заяви, че армията ще си върне град Рамади до няколко дни. В интервю за Би Би Си, той допълни, че иракските сили за сигурност се нуждаят от допълнително подкрепа от международните си партньори. Интервюто на Абади идва дни, след като иракската армия претърпя една от най-тежките си загуби през последната една година с падането на град Рамади под контрола на „Ислямска държава”.
През уикенда американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че причина за разгрома е липсата на воля от страна на иракските сили да се бият с джихадистите. Той подчерта, че иракската армия е превъзхождала по численост бойците на ИД и все пак е избягала.
В същото време сирийското правителство заяви, че бойците на ИД са избили над 400 души в историческия град Палмира – превзет от джихадиското движение миналата седмица. По-голямата част от убитите са жени и деца, твърдят властите в Дамаск.
Според анализатори близо 50 процента от територията на Сирия и една трета от територията на Ирак е под контрола на ИД. Последните събития принудиха САЩ да преразгледат стратегията се срещу ислямисткото джихадиско движение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани