Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испанците промениха политическото статукво

[post-views]

текст Красимир Белчев

Двете млади партии в Испания – противопоставящата се на строгите бюджетни съкращения Падемос и пазарно ориентираната Сиудаданос, сложиха край на политическото статукво в страната. Те бяха обявени за най-големите победители от проведените през уикенда местни и за регионални парламенти избори.
За разлика от тях управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой, макар и първа политическа сила, отбеляза най-слабия си резултат от 20 години насам.
Според коментарите в испанската преса гласоподавателите са наказали Рахой за продължилите четири години мерки на болезнени бюджетни съкращения. Независимо, че Испания официално излезе от рецесията, неспособността на Народната партия да се справи с високата безработица е другият голям минус за Рахой.
Това показват и резултатите от изборите за регионален парламент в Мадрид, в който Народната партия ще има 21 места, за разлика от Паденос, които са втори с 20 и най-вероятно ще влязат в коалиция със социалистите. Народната партия загуби и кметски избори в Барселона. Победител е бившата обществена активистка, също подкрепена от Падемос Ада Колау, която дори победи и Каталанското сепаратистко движение.
Изборите, проведени в 8000 общини и 13 регионални парламента, са барометър за обществените настроения преди парламентарните през ноември.

Най-ново

Единична публикация

Избрани