Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шиитски милиции в Ирак поеха командването на военната операция в Анбар

[post-views]

текст Красимир Белчев

Подетата от Ирак операция срещу бойците на т.нар. „Ислямска държава” в провинция Анбар е вече в разгара си. Ден след началото й, самолети на иракските сили за сигурност интензивно атакуват позиции на ислямистите в района на град Рамади.
Командването на контраофанзивата беше поверено на паравоенните шиитски доброволчески отряди.
САЩ активно бомбардират позициите на „Ислямска държава“ и подпомагат военно иракската армия. Вашингтон се опасява, че решението на Багдад да използва шиитски милиции в населената с мюсюлмани сунити провинция Анбар, може да поднови религиозна вражда в страната.
Междувременно ИД разпространи нови кадри от превзетия миналата седмица сирийски град Палмира, който е в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Старините в града, издигнати от римляните в средата на пустинята, за сега изглеждат непокътнати. „Ислямска държава“ е известна с варварските си прояви в други археологически центрове на територията на Ирак и Сирия.
Сирийската армия съобщи, че се опитва да си върне града, независимо, че боевете вече се водят за намиращата се наблизо петролна рафинерия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани